Provincie Fryslân koploper aardgasvulpunten

vrijdag 5 juni 2009
timer 2 min
De
De provincie Fryslân gaat het aantal vulpunten voor aardgas uitbreiden. Deze toezegging deed gedeputeerde Piet Adema aan bijna 70 ondernemers die hun wensen over duurzame mobiliteit op verzoek kenbaar maakten. Aardgas is voor Friesland van belang voor de overstap op het veel beter scorende biogas. Dit gas wordt in de provincie al geproduceerd, bijvoorbeeld in de vergister van Bosma Zathe vlakbij Leeuwarden. Naast aardgas en biogas zet de provincie in op elektrisch rijden.

De provincie nodigde ondernemers uit om van hen te horen wat er nodig is om de overstap op duurzame mobiliteit te realiseren. Verrassend veel vertegenwoordigers van het bedrijfsleven (variërend van taxibedrijven, leasebedrijven tot communicatiebedrijven en siersmeden) lieten van zich horen. De ondernemers willen vooral dat de provincie investeert in de infrastructuur voor rijden op duurzame brandstoffen. Meer vulpunten dus, maar wel op goede plekken, A-locaties. Nu zijn er drie vulpunten. Daar komen er dit jaar, dankzij een landelijke subsidie nog drie bij, daarnaast stelt de provincie een subsidieregeling in voor nog meer aardgasvulpunten. De komende tijd gaat de provincie kijken waar kansen liggen. De ondernemers willen verder dat de overheid zich betrouwbaar toont en op de lange termijn een consistent beleid volgt. Voor zover dat over de accijnzen op aardgas gaat, kondigde Adema aan in Den Haag te gaan lobbyen. Om de aanleg van aardgasstations verder te versnellen, bijvoorbeeld door de vergunningprocedure te bekorten, gaat de provincie praten met de gemeenten. Adema: ‘We vragen of gemeenten hier even wat harder aan trekken.’ De provincie gaat zelf het goede voorbeeld geven. Bij het vervangen van het eigen wagenpark wordt gekozen voor duurzame brandstoffen.


De provinciale inspanningen maken onderdeel uit van het 100.000-voertuigenplan van de drie Noordelijke provincies, dat als doel heeft in 2015 circa 10 procent van het wagenpark op duurzame brandstoffen te laten rijden.

 
Auteur: Joske van Lith

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.