Provincie Groningen presenteert meerjarenprogramma mobiliteit

donderdag 29 september 2022

De provincie Groningen heeft het meerjarenprogramma Mobiliteit vastgesteld, met als insteek een nieuwe aanpak voor zorgeloze mobiliteit.  Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk presenteerde het Mobiliteitsprogramma samen met het Uitvoeringsprogramma. Bij de totstandkoming van het programma stond de vraag 'wat beweegt jou' centraal. 

Betrokkenheid burgers en bedrijven

Bij het vaststellen van het programma zijn burgers uit de provincie nadrukkelijk zoveel mogelijk bij het proces betrokken. Inwoners, studenten en bedrijven, gemeenten en belangenorganisaties mochten meepraten. De oogst is verwerkt in het Programma Mobiliteit (2022-2037) en het Uitvoeringsprogramma (2022 - 2027)

Publieke mobiliteit

Het programma stelt kwaliteit van leven voorop. Naast verkeersveiligheid en duurzaamheid staat ook een systeem van publieke mobiliteit centraal. Reizigers kunnen in dit systeem zelf een rit samenstellen met diverse modaliteiten zoals trein, bus, hubtaxi, deelauto, fiets of eigen auto. Dit systeem moet de bereikbaarheid en de leefbaarheid in het buitengebied versterken. Ook wil de provincie een meer actieve rol spelen op het gebied van goederenvervoer en logistiek. Een gezamenlijke agenda met de logistieke sector zorgt voor verduurzaming en kan een impuls geven aan de economie in de provincie.

Van alle Groningers

Fleur Gräper-van Koolwijk: “Ik ben ongelofelijk trots op dit programma. Vooral omdat het een programma is van alle Groningers. Veel van hun ideeën, suggesties en opmerkingen zijn erin meegenomen. Groningers moeten zich zorgeloos kunnen verplaatsen van A naar B en daarbij de ruimte en mogelijkheid hebben om een passend (vervoer)middel te kiezen. En de manier waarop we dat doen moet onder andere bijdragen aan een veilige leefomgeving, vrije tijd en goede gezondheid. Dat is waar we voor ‘gaan in Groningen’ en waar ik voor sta.”

Programma

Het volledige Programma Mobiliteit, het Uitvoeringsprogramma en de Reactienota staan op gaaningroningen.nl.

Nationaal Verkeerskundecongres in Groningen

De provincie Groningen is dit jaar gastheer van het Nationaal Verkeerskundecongres, met als thema 'de toekomst van mobiliteit'. Komt u ook, op 2 en 3 november? 
Meer informatie.

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.