Putdeksels vervangen door fijnstof-zuigers

woensdag 15 februari 2006
timer 2 min

Vervang putdeksels in drukke straten door krachtige ventilatoren en de lucht klaart weer op. Fijn stof (PM10) in de lucht kan met dit idee van ingenieursbureau Arcadis met 10 procent worden gereduceerd. Niet spectaculair, maar ruimtelijke ontwikkelingen waarvoor auto-emissies lokaal nu een beletsel vormen, kunnen er misschien mee worden gered.

Dat laatste stelt woordvoerder Marc Lamers van advies- en ingenieursonderneming Arcadis. Op de Nederlandse hoofdvestiging in Arnhem meldden zich al een tiental gemeenten na een eerste succesvolle proef in Tilburg eind vorig jaar. In de loop van dit jaar staan iets grootschaliger experimenten in Eindhoven en/of Breda op stapel.
In- en uitschakelbare ventilatoren kunnen bijvoorbeeld in de spits of bij opstropend verkeer bij verkeerslichten de vervuilde lucht afvangen. Daarbij gaat het niet alleen om kleine roetdeeltjes, maar ook om minuscule deeltjes van remschijven, koppelingsplaten en autobanden. Een prijskaartje hangt er wel aan: 550 euro per meter wegvak waar de putdeksels door ventilatoren worden vervangen. ‘Niet goedkoop, maar dat Nederland vanwege die fijnstof-emissies zo ongeveer op slot zit, is ook niet goedkoop', geeft Lamers terug.
Selectieve toepassing is geboden, beklemtoont hij. Regent het of staat er een strakke wind in de straat waardoor fijn stof toch al verwaait, dan kunnen de straatventilators uitgeschakeld blijven. Op warme dagen met weinig luchtbeweging en veel congestie kunnen ze daarentegen de boel opfrissen. Samen met roetfilters en snelheidslimieten kan de fijnstof-problematiek dan weer tot overzienbare proporties worden teruggebracht. Via de straatroosters wordt de afgevangen lucht gewassen en komt het fijn stof uiteindelijk bij de rest van het afvalwater.
Meerdere gemeenten kampen met bouwstops wegens problemen met de luchtkwaliteit. 'De door ons ontwikkelde techniek stelt hen in staat zelf meer ruimte te maken voor realisering van bouw- en infrastructuurprojecten', licht directeur Don Hardy van business development van Arcadis Nederland toe.
Hoe staat het uiteindelijk met de energie-/milieubalans bij introductie van de fijnstof-zuiger? De krachtige straatventilatoren vergen tenslotte een hoop energie hetgeen op een andere manier weer milieuschadelijk kan zijn. Marc Lamers: 'Die vraag hadden we tot nu toe niet gehad.'
Fijn stof dreigt bouwprojecten lam te leggen, anderzijds geven ze een impuls aan wegenbouwplannen. Zo wil Gelderland vanwege de fijnstof-problematiek acht rondwegen aanleggen bij plaatsen als Voorthuizen, Hummelo en Druten. Overigens is 85 procent van fijn stof afkomstig van natuurlijke bronnen als zeezout, zand of letterlijk overgewaaid uit het buitenland.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.