Q-liners breiden comfortpakket uit in Waterland

dinsdag 28 juni 2005
timer 2 min

Het busvervoer in de noordelijke ROA-gemeente Waterland (regio Purmerend) wordt vanaf december met 50 procent uitgebreid voor een 10 procent lager budget. Bovendien krijgen de verbindingslijnen tussen Waterland en Amsterdam, verzorgd door Q-liners, een kwaliteitsimpuls door meer comfort en een hogere frequentie. Met dit aanbod won Arriva recent de ROA-concessie.

De nieuwe concessie, die 11 december ingaat, heeft een looptijd van zes jaar. Met 10 procent minder budget (circa 180 miljoen euro) belooft Arriva meer vervoer. Verder komen er nieuwe, optimaal toegankelijke bussen, voorzien van elektronische reizigersinformatie in de bus en op de belangrijkste haltes. In het Programma van Eisen voor de concessie streefde het ROA naar een maximale ontsluiting door het ov, waardoor inwoners van de regio makkelijker kunnen deelnemen aan sociale en economische activiteiten. Hogere frequenties worden ingevoerd op de lijnen naar Amsterdam, maar ook op de ontsluitende lijnen in Purmerend.
Voor de beoordeling van de kwaliteit van het materieel heeft het ROA in april een reizigerspanel georganiseerd, waarbij kwaliteit, comfort en toegankelijkheid van de bussen zijn beoordeeld.
Op de lijnen vanuit Waterland naar Amsterdam-West en Amsterdam-Zuidoost worden Qliners ingezet. Het Qliner-concept van Arriva staat voor Quality en Quick en is de opvolger van de Interliner. Deze bussen hebben comfortabele stoelen, airconditioning, extra beenruimte en individuele leeslampjes.
Een noviteit in deze bussen is de bibliotheek. De dagelijkse reizigers kunnen onderweg een boek lezen. De boeken kunnen niet uit de bus worden meegenomen, maar op de terugweg kan verder gelezen worden.
Als extra service kunnen abonnementhouders van de Qliner een paar keer gebruikmaken van gratis taxiservice in plaats van de bus, bijvoorbeeld als bij overwerken de laatste bus wordt gemist.

Spitsbus
De frequenties gaan gedurende de gehele dag omhoog, bijvoorbeeld van een halfuur dienst naar een kwartierdienst. Daarnaast handhaaft Arriva in de spits op veel lijnen iedere 5 minuten een verbinding. Voor de nieuwe wijk Weidevenne in Purmerend is bijvoorbeeld een sterke uitbreiding voor lijn 108 gepland: 's middags wordt elke 5 minuten uit Amsterdam een verbinding geboden, nu is dat elke 10 minuten. Datzelfde geldt voor de lijn 106 van Amsterdam naar Purmerend-Noord.
Met het behalen van deze concessie haalt Arriva 30 procent van de totale omzet buiten het oorspronkelijke gebied in Noord-Nederland.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.