Raad van State verwerpt bezwaren verbreden A2 Kerensheide

woensdag 7 april 2021

De Raad van State heeft de meeste bezwaren tegen de voorgenomen verbreding van de A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide ongegrond verklaard. Dit houdt in dat de aanbesteding nu plaats kan vinden. De verbreding moet in 2022 starten en in 2027 opgeleverd worden.

De Raad van State bepaalde wel dat langs de laatste 150 meter van het geluidscherm bij Echt bomen moeten worden aangeplant. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): “Het verbeteren van de bereikbaarheid in Midden-Limburg is van groot belang voor iedereen die hier werkt en woont. Minder files, minder sluipverkeer; dit stukje Nederland wordt veiliger en beter bereikbaar en dat is winst.”

18 kilometer 

De weg wordt tussen Het Vonderen en Kerensheide verbreed van 2x2 met spitsstroken, naar 2x3 rijstroken met vluchtstroken. Dit is een wegdeel van 18 kilometer lang. Daarnaast wordt de verbindingsboog van de A73 naar de A2 bij knooppunt Het Vonderen aangepast. Elf viaducten op het tracé worden vernieuwd, vier viaducten blijven hetzelfde en één viaduct komt te vervallen. 

Faunapassages

Onderdeel van het project is de aanleg van drie faunapassages, twee onder de weg en één onder het Juliakanaal. Tevens wordt een zogenoemde parkway aangelegd, een 15 meter brede groenzone aan weerszijden van de A2. Bomen en struikgewas zorgen ervoor dat de snelweg zoveel mogelijk onderdeel is van het landschap. 

Op 9 december 2019 ondertekende minister Van Nieuwenhuizen dit tracébesluit. Hierin waren diverse optimalisaties doorgevoerd ten opzichte van het ontwerptracébesluit, waaronder een drie meter hoog geluidsscherm ter hoogte van de Loperweg te Echt, een twee meter hoog en bijna 2 km lang geluidscherm voor de kern Born en een hoger geluidscherm voor de kern Berkelaar. Viaduct Gebroek wordt herbouwd als verbinding voor fietsers, voetgangers en overig gemotoriseerd verkeer met een beperkte snelheid.

Foto: Shutterstock.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.