Raamakkoord als FAQ voor nieuwe generatie wegkantsystemen

maandag 6 oktober 2008
timer 2 min

De ‘weg' praat de individuele automobilist bij. Niet alleen welke route of welke snelheid voor hem het snelst en veiligst is, maar bijvoorbeeld ook met welke kosten die gepaard gaan bij kilometerbeprijzing. Voorbeelden van de nieuwe generatie wegkantsystemen, waarover Rijkswaterstaat een akkoord heeft gesloten met ASTRIN, brancheorganisatie van de verkeersindustrie.

Het nieuwe model heeft twee voordelen. Ten eerste is het leveranciersonafhankelijk en wordt het gekenmerkt door een open architectuur. Tegelijk verkent het akkoord welke technologische mogelijkheden wegkantsystemen (WKS) van morgen kunnen bieden.
Dynamisering en interactiviteit zijn wat dit laatste betreft trefwoorden, meent deskundige Paul van Koningsbruggen van Technolution. Het Gouwse projectbureau in technische automatisering leverde eerder in opdracht van Rijkswaterstaat al een universeel wegkantplatform. Dit leveranciersonafhankelijke model moet de weg vrij maken om extra verkeersgegevens in te winnen, bijvoorbeeld voor het instellen van trajectcontrole. Huidige wegkantsystemen zijn statisch te noemen in vergelijking met wat ze in de toekomst kunnen. Nu sturen ze alleen signaalgevers, zoals dynamisch route informatie panelen (DRIP’s) en matrixborden, aan. Verder spelen ze een rol bij automatische incidentdetectie en loggen ze verkeersgegevens. Wil een wegbeheerder 'meer' of 'anders', dan vergt dat al gauw een nieuwe softwareapplicatie. In het model van de nieuwe generatie wegkantsystemen kan er een permanente (handmatige of volautomatische) aanpassing van gewenste parameters plaatsvinden.
Wegkantsystemen kunnen in de toekomst direct gegevens inwinnen van individuele voertuigen en omgekeerd individuele automobilisten bedienen van verkeersinformatie op maat. De auto wordt signaalgever en signaalontvanger tegelijk. 'Het belang van die interactiviteit is dat een beter beeld van de actuele wegsituatie ontstaat. Bovendien bevorderen snellere en betere waarschuwingen aan individuele weggebruikers de verkeersveiligheid. Ook doorstroming en bereikbaarheid worden ermee gediend, omdat moderne wegkantsystemen de verkeersstroom beter kunnen harmoniseren en homogeniseren', licht Van Koningsbruggen toe.
Volautomatisch kunnen zulke systemen bijvoorbeeld gebiedsgewijs de regie voeren over een optimale toedeling van de verkeersstroom in een bepaalde regio. Van Koningsbruggen taxeert dat tussen 2015 en 2020 een dergelijke graad van interactiviteit een feit kan zijn. Pluspunt voor de korte termijn is dat wegbeheerders dankzij het akkoord tussen Rijkswaterstaat en ASTRIN minder afhankelijk worden van de 'toevallige' leverancier van een WKS. In de raamovereenkomst worden toekomstige functionaliteiten vastgelegd.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.