Radarvoelspriet tegen kop/staartbotsing

vrijdag 15 april 2005
timer 3 min

Auto's die met hun radarvoelsprieten de naaste omgeving aftasten en vervolgens gas minderen of remmen. Een recent besluit van de Europese Commissie, maakt de weg vrij voor verdere ontwikkeling en toepassing van dit soort systemen. In samenspraak met 46 Europese Telecom bedrijven is hiervoor de 24 GHz-band vrijgegeven, een kleine drie jaar nadat in de VS een vergelijkbare frequentie voor dit gebruik werd vastgelegd.

Vooraanstaande auto-industrieën verenigd in SARA (Short range Automotive Radar frequency Allocation) gingen al uit van de 24 GHz-sensor en -technologie. Tot SARA behoren DaimlerChrysler, BMW Group, Bosch, Delphi, Siemens en Tyco Electronics.
Het EC-besluit is meer dan een formaliteit, geeft woordvoerder Rik Dolk van DaimlerChrysler Nederland aan. 'Zeker voor de toekomst is dit besluit van grote betekenis', zegt hij, wijzend op systemen voor voetgangersherkenning,die behalve bij Mercedes onder meer ook bij BMW in ontwikkeling zijn en eveneens gebruikmaken van de 24 GHz-technologie.
De toewijzing van deze frequentie liet lang op zich wachten. Gevreesd werd dat auto's met deze techniek in het vaarwater zouden komen van andere gebruikers van het betreffende frequentiebereik, zoals telecommunicatie met straalzenders, satellietverkenning van de aarde en radioastronomie. Voorlopig staat vast dat de invloed van korte-afstandsradar door auto's verwaarloosbaar is zolang maximaal 10 procent van het wagenpark er gebruik van maakt.
De sensor 'kijkt' tot twintig meter voor zich uit. Berekend is dat in 88 procent van de kop/staartbotsingen de radartechnologie en daarop gebaseerde interventie behulpzaam kan zijn. Bij de huidige actieve cruise control van Mercedes neemt de auto niet alleen het gas-, maar ook het rempedaal over als de afstand tot de voorligger te snel vermindert. Tot het 'accident free-driving'-pakket van DaimlerChrysler hoort ook het mobiliseren van extra remkracht als de bestuurder zelf al op de rem gaat staan.
Overigens zou de 24 Ghz-techniek ook behulpzaam kunnen zijn bij het inparkeren.
Wat precies de verhouding is tussen comfortverhoging voor de bestuurder en harde maatschappelijke veiligheidswinst, is niet geheel duidelijk. Het accent lijkt vooralsnog op het eerste te liggen. Voor het laatste zet een ander, gelijktijdig voornemen van de Europese Unie waarschijnlijk meer zoden aan de dijk. Dit betreft ontwerp en invoering van 'voetgangersvriendelijke' auto's. Met scherpere eisen voor frontprotectie - waarop de vervoerscommissie van het Europees Parlement heeft aangedrongen - zouden in de 25 Unielanden jaarlijks de levens van 2000 voetgangers en fietsers gespaard kunnen worden. Uit den boze zijn in elk geval de zogeheten 'koevangers' voorop (zwaardere) personenwagens. Europese, Japanse en Koreaanse autoproducenten spraken al bijna drie jaar geleden met de EC af deze voorzieningen voortaan niet meer standaard te leveren.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.