Radio-ongevalsmeldingen om file vóór te zijn

dinsdag 31 oktober 2006
timer 2 min

De file vóór zijn. Dat is één van de doelstellingen van een proef met snelle radio-ongevalsmeldingen die Rijkswaterstaat en de Verkeersinformatiedienst deze zomer op touw hebben gezet.
In de eerste twee maanden van de pilot gingen dagelijks 40 à 50 ongevalsmeldingen de ether in. Dat gold voor vrijwel alle snelwegongevallen waar een berger op wordt afgestuurd. Accent bij de snelle radiomeldingen ligt op de Randstad. Voor Radio M (Utrecht) en Noord-Holland, waarmee vaste afspraken zijn gemaakt, worden de meldingen door een VID-medewerker voorgelezen. Inmiddels zijn ook Radio West en 35 commerciële zenders ingeschakeld.
Patrick Potgraven van de VID meldt positieve reacties van zowel weggebruikers, radiozenders alsook in kringen van bergers. Deze laatsten zien het meldingssysteem vooral als een vorm van erkenning voor hun activiteiten.
Of de vroege melding ook daadwerkelijk leidt tot minder files of althans minder fileklanten, zal niet duidelijk worden. Potgraven: 'Een effectmeting op dit gebied is vrijwel ondoenlijk. Maar behalve dat verkeersveiligheid en doorstroming worden gediend, is het voor ons ook een belangrijk serviceverhaal.’ Voorspellingen van hoe lang het oponthoud op bepaalde trajecten als gevolg van ongevallen gaat duren, zijn evenmin moeilijk te doen. Op z'n vroegst kan daarvan pas sprake zijn als in de loop van de tijd precieze gegevens worden verzameld over de ernst van een ongeval en - in samenhang daarmee - de duur van de afhandeling. Niet eerder dan over een jaar of drie zou dat het geval kunnen zijn, meent Potgraven. Na de proef, die tot oktober duurt, volgt een evaluatie en wordt al dan niet tot voortzetting besloten.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.