RAI: "Automobilist moet ook op lichte motorfiets kunnen rijden."

maandag 11 mei 2020
timer 5 min

RAI Vereniging pleit er voor om het theorie-examen voor de lichtste categorie motorfietsen af te schaffen voor automobilisten. Dit zou betekenen dat automobilisten die op een A1-motor willen rijden alleen nog de praktische examens af hoeven te leggen. Een A1-motor heeft een maximummotorinhoud van 125 cc en kent in de praktijk een maximumsnelheid van circa 120 kilometer per uur. 

"De behoefte in de anderhalvemeter-samenleving aan individueel vervoer, zoals de motor, groeit", aldus Steven van Eijck, voorzitter van RAI Vereniging. "Wij moeten er daarom met elkaar voor zorgen dat deze vormen van vervoer toegankelijker worden voor grote groepen reizigers."

Voorwaarden

RAI Vereniging wil graag dat het lichte motorfietsbewijs toegankelijker wordt voor rijbewijsbezitters, maar wel onder voorwaarden. Zo moet iemand in het voorstel van de vereniging in bezit zijn van het autorijbewijs, tenminste 24 jaar oud zijn, vijf jaar lang geen verkeersdelicten hebben begaan en het praktijkexamen voor de lichte motor met succes afleggen. Het gaat dus enkel om het afschaffen van het theorie-examen voor deze groep.

Individueel vervoer

Van Eijck: “Als gevolg van de coronacrisis neemt de behoefte aan collectief vervoer momenteel af en de vraag naar individueel vervoer juist toe. Maar op het moment dat iedereen massaal in de auto stapt, groeit weer de druk op ons wegennet. De motor sluit goed aan bij de wens voor meer individueel vervoer in de 1,5-meter-samenleving, zonder dat het risico op files te veel toeneemt. Wij willen zorgen voor meer keuzevrijheid voor de reiziger en mogelijk maken dat het eenvoudiger wordt om tussen vervoersmiddelen te switchen en op een lichte motorfiets te stappen.”

Europese landen

Nederland zou niet het eerste land zijn waar het theorie-examen voor de A1-motor vervalt voor automobilisten. Diverse Europese landen, waaronder Duitsland en België, gingen Nederland al voor. 

 

Foto: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Met dit thema is men al jaren bezig. Resultaat? ZERO!! dit zou de file aanzienlijk minderen. Ik ben 55 plus voor mij is theorie doen niet haalbaar. Krijg het niet meer in mijn bol. Zit echter veel op de weg. A1 scooter zou voor mij een grote oplossing zijn. Ook voor veel meer mensen die dagelijks in die rot file zitten. Altijd over praten maar acties hiervoor komen er gewoonweg niet.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.