Railpedia: uitdijende spoorencyclopedie en forum

dinsdag 15 juli 2008
timer 2 min

Railpedia, de online encyclopedie voor de spoorsector, is uitgebreid met een forum waarop wordt gediscussieerd over de toekomst van het spoor. Het belangrijkste deel van de website blijft de al 700 artikelen tellende spoorencyclopedie en die breidt nog steeds uit.

Altijd al willen weten wat ‘afdraaien’ betekent in spoorjargon? Of de aanwijzing ‘stoptonend sein’? In de spoorencyclopedie (www.railpedia.nl) is het allemaal te vinden. Het initiatief voor deze online encyclopedie is in 2006 genomen door ProRail. ProRail-medewerkers die zich bezighielden met kennismanagement, wilden dat kennis over grote projecten als de Betuweroute (dat is iets anders dan de Betuwelijn, lezen we in de spoorencyclopedie) en de HSL niet verloren ging. Omdat men ook de kennis van betrokken bedrijven op de website wilde opnemen is de encyclopedie overgenomen door Railforum, de vereniging van bedrijven en organisaties in de railsector. Inmiddels is de encyclopedie uitgebreid tot zo’n 700 artikelen over allerlei onderwerpen die met het spoor te maken hebben. De encyclopedie wordt op dezelfde manier samengesteld als wikipedia, met dit verschil dat alleen professionals uit de railsector bijdragen mogen leveren. Dit om ervoor te waken dat onzin wordt gepubliceerd. Het doel van de encyclopedie is ‘ervoor te zorgen dat het wiel niet opnieuw moet worden uitgevonden’, aldus moderator Pieter Gardenier. Hij legt uit dat veel van de technische kennis die vroeger exclusief het domein was van de Nederlandse Spoorwegen, nu is verspreid over diverse bedrijven en organisaties. Met de spoorencyclopedie is er weer een plek waar die kennis samenkomt. Gardenier vindt het wel jammer dat tot nu toe veel van de kennis op de website technisch gericht is. Hij hoopt dat ook meer van de marketing- en communicatiekant van de spoorsector aan bod zal komen.
Om de website levendiger te maken en er voor te zorgen dat er regelmatig bezoekers komen, is de site onlangs uitgebreid met een discussieplatform over de toekomst van het spoor.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.