Randstedelijke Rekenkamer analyseert openbaar vervoer Flevoland

maandag 5 oktober 2009
timer 2 min

De provincie Flevoland heeft de organisatie voor het openbaar vervoer goed voor elkaar. Dat concludeert de Randstedelijke Rekenkamer in een analyse van de manier waarop de Randstadprovincies het openbaar vervoer hebben geregeld.

Sinds zo’n tien  jaar zijn de provincies verantwoordelijk voor het openbaar vervoer van met name het streekvervoer.  Dat gebeurt door het aanbesteden van concessies. De provincie ziet er op toe dat het vervoer op orde is en volgens de concessieafspraken verloopt. In Flevoland is dit beheer redelijk op orde en wordt deze nieuwe taak is steeds professioneler. Gedeputeerde Dijksma is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Flevoland. Hij geeft aan dat er voortdurend wordt gewerkt aan de verbetering van de kwaliteit van het openbaar vervoer. Van de vervoerders wordt verwacht dat zij alles in het werk stellen om goede prestaties te leveren. Daarom wordt het concessiebeheer steeds verder verbeterd.

 

Van te voren worden afspraken gemaakt over bijvoorbeeld stiptheid en netheid van de bussen en daarop wordt de vervoerder 'afgerekend'. De provincie kan bonussen en boetes geven. De Rekenkamer vindt dat de provincie nog beter kan sturen op de gemaakte afspraken. Door regelmatig metingen te doen en de reizigers te vragen hoe zij het vervoer waarderen kan  met de vervoerders het vervoer worden verbeterd. 

 

Het onderzoek van de Randstedelijke Rekenkamer doet een aantal aanbevelingen, vooral om de aansturing van de vervoerders gestructureerd aan te pakken en vooral aan de voorkant goede afspraken te maken. De provincie neemt de aanbevelingen grotendeels over en daarmee wordt het proces van professionalisering voortgezet. Het is een leerzaam rapport. Met name de 'best practices' dragen bij aan de ontwikkeling van het concessiebeheer in Flevoland. Het rapport is aangeboden aan Provinciale Staten.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.