RDW start onderzoek naar online verkoop persoonsgegevens

woensdag 24 juli 2019
timer 1 min

De RDW is een onderzoek gestart naar aanleiding van het signaal dat privédata afkomstig van de RDW online illegaal verhandeld zou worden.

RTL Nieuws meldt dat privégegevens uit het kentekenregister van de RDW illegaal verhandeld worden door criminelen via chatapps zoals Telegram. Het betreft dan niet alleen voertuiggegevens, maar ook gevoelige data zoals het adresgegevens en in sommige gevallen telefoonnummers.

Gert Jan Holland, divisiemanager Registratie & Informatie bij de RDW: "We willen natuurlijk voorkomen dat deze gegevens in oneigenlijke handen komen, laat staan dat het verhandeld wordt. Dat vinden wij ernstig, en nemen we zeer serieus. Wij gaan deze situatie uitzoeken om dat een halt toe te roepen."

De RDW stelt nu een onderzoek in naar de kwestie. Dit doet de dienst samen met het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

De gegevens van de RDW worden onder andere gebruikt door de belastingdienst, politie, het CJIB, deurwaarders en verzekeraars. Voor de uitvoering van hun werk is het van belang dat de gegevens betrouwbaar zijn. Tegelijkertijd moeten burger er op kunnen vertrouwen dat privacygevoelige data veilig is opgeslagen bij de RDW.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.