Real Time Parkeren: geen cent te veel

donderdag 7 augustus 2008
timer 3 min

Geen gehannes meer met losse muntjes of weggewaaide parkeerbriefjes. Je krijgt gewoon de rekening thuis. En bovendien betaal je alleen voor de tijd die je echt parkeert. De Yellowbrick-kaart waarmee de gemeente Culemborg sinds 1 juni proefdraait, maakt het mogelijk. Ook Amsterdam experimenteert met het zogeheten Real Time Parkeren, maar dan in de parkeergarage.

Als het aan het Platform Detailhandel ligt, wordt betalen per minuut zelfs in de wet vastgelegd. Die kans lijkt niet groot, maar de parkeerindustrie biedt inmiddels wel een aantal oplossingen voor gemeenten die de automobilist met Real Time Parkeren (RTP) op maat willen bedienen. Bijvoorbeeld met gsm-parkeren, dat inmiddels in een tiental steden mogelijk is. Wie de kosten voor een telefoontje en de gsm-parkeerservice zelf voor lief neemt, hoeft nooit meer te betalen dan de werkelijke parkeertijd.
Yellowbrick – al actief met gsm-parkeren in 11 gemeenten – heeft dit systeem nu uitgebreid met een chipkaartvariant. In tegenstelling tot de gewone chipknip staat er geen geld op de kaart, maar dient deze alleen om begin- en eindtijd te registreren. Daartoe worden naam, girorekening en kenteken van de auto gekoppeld via de kaart. Bij aankomst schuift de parkeerder de chipkaart in de parkeerautomaat, die vervolgens verbinding maakt met de Yellowbrick-database. Om de parkeertijd te beëindigen, meldt de parkeerder zich met dezelfde kaart af via de automaat. Handhaving geschiedt met handterminals die in verbinding staan met de database. Via het persoonlijk account van de parkeerder wordt achteraf het parkeergeld verrekend.
Addertje onder het gras is dat de automobilist 5 procent transactiekosten betaalt. Maar dat verdien je snel terug, rekent Yellowbrick-directeur Wilbert Witkamp voor. ‘Gemiddeld levert RTP de automobilist 20 procent voordeel op.’ Het systeem draait sinds 1 juni in Culemborg. Daar werden – een beetje tot eigen verbazing van Witkamp – in korte tijd al een kleine 1000 nieuwe klanten genoteerd. Dat is voor een deel te verklaren omdat de nieuwkomers geen inschrijfgeld hoefden te betalen. Maar volgens Witkamp geven consumenten ook de voorkeur aan een min of meer traditionele betaalmethode. 'Mensen kennen de chipknip. Daar zijn ze mee vertrouwd. Dit lijkt erop en bovendien staat er geen contant geld op de kaart.’ Opmerkelijk is ook dat de meeste aanmeldingen in Culemborg binnenkwamen via flyeren en niet via de website. Rond deze tijd volgen Kampen en Purmerend het voorbeeld van Culemborg en praat Yellowbrick met een aantal 'mobiliteitaanbieders' om deze betaalmogelijkheid te integreren in bijvoorbeeld lidmaatschapskaarten.

Hogere parkeertarieven
Ondertussen loopt in Amsterdam sinds 1 april ook een proef met het RTP in twee parkeergarages. Automobilisten betalen 20 cent per 3 minuten in plaats van 3,80 euro voor een uur. Als de proef een succes is, wil Amsterdam deze betaaloptie invoeren in andere gemeentelijke garages. De vraag blijft of automobilisten met RTP blij worden gemaakt met een sigaar uit eigen doos. Naar verwachting betalen automobilisten bij het nieuwe systeem gemiddeld 10 procent minder dan tot nu toe, zo meldt Amsterdam. Wat de gevolgen zijn voor de tarieven, is nog niet bekend. In Barcelona is daar enige ervaring mee. In 2002 werd in een aantal parkeergarages het 5-minutentarief geïntroduceerd. Deze verandering had nauwelijks invloed op de parkeerduur en bezettingsgraad, maar de inkomsten per klant liepen terug met circa 17 procent. Branchevereniging Vexpan heeft al laten weten dat deze gederfde inkomsten waarschijnlijk zullen worden doorberekend in de parkeertarieven.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.