Rechtbank maant Staat om aan Europese luchtnormen te voldoen

donderdag 7 september 2017
timer 2 min
De
De Haagse rechtbank heeft op 7 september uitspraak gedaan in het Kort Geding voor gezonde lucht van Milieudefensie tegen de Nederlandse Staat. Milieudefensie wordt in deze uitspraak in het gelijk gesteld. Dit betekent, volgens Milieudefensie dat de overheid alles in het werk moet stellen om op zo kort mogelijke termijn overal in Nederland aan de Europese luchtkwaliteitswet te voldoen.

Anne Knol, campagneleider duurzame mobiliteit Milieudefensie, noemt de uitspraak ‘een regelrechte doorbraak voor gezonde lucht’ en vervolgt: ‘We zijn blij dat de rechter de Staat dwingt om de gezondheid van de burgers beter te beschermen. De luchtvervuiling in Nederland moet nu echt aangepakt worden zodat minder mensen door luchtvervuiling ziek worden of doodgaan. Ook voor de miljoen longpatiënten in Nederland is dit zeer hoopvol nieuws.’

Binnen twee weken plan van aanpak
De rechter bepaalt in het vonnis onder andere dat de Staat binnen 2 weken een plan moet maken om ‘voorspelbaar en aantoonbaar’ overal aan de Europese grenswaarden te voldoen. Ook verbiedt de rechter dat er nog maatregelen genomen worden die leiden tot nieuwe overschrijdingen van de wet.

Bodemprocedure: het recht op gezondheid
Voor Milieudefensie is de kwestie hiermee overigens nog niet opgelost. De stichting stelt dat uit talloze studies blijkt dat de Europese grenswaarden de gezondheid onvoldoende beschermen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert bijvoorbeeld veel strengere advieswaarden dan de Europese normen. Daarom eist Milieudefensie dat de Nederlandse Staat deze waarden gaat naleven.

Hiervoor loopt nog een zogenoemde bodemprocedure die Milieudefensie al eerder aanspande. In deze bodemprocedure bepleit Milieudefensie dat de staat het mensenrecht op gezondheid schendt vanwege de falende aanpak van de luchtkwaliteit. Op 14 november behandelt de rechtbank deze eisen tijdens de bodemprocedure.

 
Auteur: Redactie

De rechter verbiedt dat er nog maatregelen genomen worden die leiden tot nieuwe overschrijdingen van de Europese luchtkwaliteitswet.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.