Reflecterende bermbanden werken beter dan straatverlichting

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

Dankzij reflecterende banden en grasbetonblokken langs de weg, kunnen de provincie Groningen en gemeenten bijna 30 procent besparen op openbare verlichting. Dat blijkt uit onderzoek dat de provincie Groningen en de gemeente Stadskanaal hebben laten uitvoeren.

Donderdag 30 januari namen gedeputeerde Mark Boumans en wethouder van Stadskanaal Jan Bessembinders het rapport van het onderzoek in ontvangst. Daarna plaatsten ze een reflecterend grasbetonblok langs de weg.

Reflecterende stenen beter zichtbaar
Het onderzoek is uitgevoerd op provinciale wegen bij Grijpskerk (N355) en Farmsum (N991) en aan de Atlantislaan in Stadskanaal. Uit het onderzoek blijkt dat reflecterende betonstraatstenen veel beter zichtbaar zijn dan de traditionele grijze betonbanden. Zo is er minder straatverlichting nodig. Straatverlichting is alleen nog nodig zijn voor de sociale veiligheid, om de omgeving te verlichten, bijvoorbeeld in de buurt van kruispunten en rotondes. 

26 kilometer berm
Dit past goed in het beleid van de provincie om niet meer verlichting te gebruiken dan nodig is. De gemeente Stadskanaal werkt zo veel mogelijk met reflecterende materialen en wil zo openbare verlichting tot een minimum beperken. Bovendien verbeteren betere zichtbare wegkanten de verkeersveiligheid. De gemeente gaat 26 kilometer te verharden bermen de komende tijd uitvoeren met reflecterende grasbetonblokken.

Bron: provincie Groningen 

 
Auteur: Marieke Hut

Plaatsing van de grasbetonblokken

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.