Reisgedrag 100 Rotterdammers onder de loep

maandag 11 november 2019
timer 3 min

De gemeente Rotterdam heeft het reisgedrag van 100 Rotterdammers in beeld gebracht. De deelnemers uit een representatieve, diverse groep, uit verschillende Rotterdamse wijken, kregen vier maanden lang een mobiliteitsbudget van tweehonderd euro voor gebruik van deelvervoer, ov en de watertaxi.

Een van de conclusies is dat het inkomen van mensen van invloed is op hoe mensen reizen, en dat culturele achtergrond hier geen invloed op heeft.

Uit de proef blijkt dat inkomen de belangrijkste factor is bij de keuze voor verschillende modaliteiten. Culturele achtergrond bleek vrijwel geen rol te spelen. Opvallend: tachtig procent van de autobezitters liet, tijdens de proef, de auto staan ten gunste van andere vervoerswijzen.

Aanvulling

Deelvervoer - bestaande uit fietsen, auto's en elektrische scooters - werd veel uitgeprobeerd, maar vooral als aanvulling op de gebruikelijke modaliteit gezien. Gebruikers vinden het lastig om meerdere (deel)vervoersmiddelen in te zetten in één enkele reis.

Rotterdam MaaS-beleving

De ‘Rotterdam MaaS-beleving’ is een experiment van De Verkeersonderneming in samenwerking met de gemeente Rotterdam. Doel van het experiment is leren over het gedrag van reizigers rondom Mobility as a Service (MaaS).

Opzet ‘Rotterdam MaaS-beleving’
Van oktober 2018 t/m eind januari 2019 deden honderd Rotterdammers mee aan het experiment. De deelnemers kregen vier maanden lang iedere maand tweehonderd euro budget waarmee ze gebruik konden maken van het ov, deelvervoer en de watertaxi. De gemaakte reizen werden gemonitord en er werden interviews en enquêtes gehouden. Na vier maanden kregen alle deelnemers het aanbod om nog twee maanden gebruik te maken van het aangeboden vervoer, tegen betaling van een abonnement. Ze konden dan kiezen tussen een ‘pay as you go’ abonnement met 25% korting op alle reizen, of een bundel van 50, 100, 150 of 250 euro met 50% korting. 760 deelnemers maakten hier gebruik van. Meer dan de helft hiervan koos voor een van de bundels. Dertig deelnemers kozen voor een ‘pay as you go’ abonnement.


Conclusies
Uit het onderzoek blijkt dat deelnemers met een hoger inkomen vaker een eigen auto hebben, en daardoor minder gebruikmaken van het openbaar vervoer. Deze groep maakte tijdens de proef minder, maar wel duurdere reizen met deelauto en trein.

Deelnemers uit lagere inkomensgroepen waren voorzichtiger met het budget en maakten vaker kortere ritjes met de tram, metro en bus. Wel reisde deze groep tijdens de proef meer dan vóór de proef.

Zeventig procent van de deelnemers ging anders reizen dan gebruikelijk, onder de autobezitters was dit tachtig procent. Mensen denken weinig na over het combineren van meerdere vervoersmiddelen voor één reis. Het zijn vaak dezelfde combinaties (en maximaal drie) die reizigers overwegen, zoals de trein plus fiets. De combinatie ov en deelauto wordt nauwelijks gebruikt. De deelauto wordt gezien als een complete vervanging van een rit met het ov.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.