Remake film ‘Kinderen hebben eigen regels’

maandag 4 september 2006
timer 2 min

Gemeentelijke verkeerscoördinatoren ontvangen deze maand een remake van de in 1996 uitgebrachte film ‘Kinderen hebben eigen spelregels’, waarin wordt uitgelegd welke leeftijdsgebonden beperkingen kinderen hebben als het gaat om deelnemen aan het verkeer. Onder dezelfde titel is de film nu op dvd uitgebracht en voorzien van een aantal actuele onderwerpen, zoals de verkeersdrempel en de 30 km-limiet. Ook wordt de film nu ondersteund door een website.

Deze website (www.30km.nl) bevat voor verkeerskundigen en beleidsmakers een informatief onderdeel en voor het publiek een educatief onderdeel, onder meer over 30 km-gebieden.
Kinderen, zo stellen de filmmakers, kunnen pas vanaf een jaar of negen afstanden en snelheden goed inschatten en 15 procent blijft fouten maken die niet meer bij hun leeftijd passen. Aan de andere kant nemen veel bestuurders het niet zo nauw met de 30 km-limiet in verblijfsgebieden.
De film laat zien wat de gevolgen kunnen zijn. Zo blijkt dat een bestuurder tijdens een noodstop met 30 km/uur al stilstaat waar hij met 50 km/uur nog niet eens met remmen zou zijn begonnen. Ook vertelt een jongen hoe hij door een hard rijdende automobilist werd aangereden en negen meter onder de auto werd meegesleurd.
Verkeerskundigen kunnen de film bijvoorbeeld gebruiken bij het verdedigen van een verkeersdrempel. Automobilisten, zo stellen de makers van de film, rijden vaak ongemerkt harder dan 30 km/uur omdat het onmogelijk is om continu de rijsnelheid in de gaten te houden. Drempels remmen niet alleen de snelheid van de auto, maar kunnen ook telkens als geheugensteuntje dienen om na het passeren van de drempel de snelheid te blijven controleren en aan de (onzichtbare) kinderen te denken. De website vertelt hoe dat leerproces in z’n werk gaat.
De dvd is het initiatief van CTV Verkeerseducatie en is mogelijk gemaakt door de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel en het Regionaal Orgaan Amsterdam.
CTV verkeerseducatie ontwikkelt en produceert audiovisuele materialen voor het verkeersonderwijs en verkeer en vervoer. De menselijke factor achter fouten en ongevallen staat daarbij centraal.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.