Retailvragen blijven vaak onderbelicht

maandag 27 maart 2017
timer 2 min
Jan Waalen, Coördinator Verkeer en Vervoer gemeente Roermond en trekker van het Europese programma RESOLVE: 'Retailers en verkeerskundigen hebben elkaar keihard nodig'

Wat betekent retail voor een stad? En wat betekent bereikbaarheid voor de retail? Belangrijke vragen die in de wereld van mobiliteit vaak onderbelicht blijven. Toch is retail verantwoordelijk voor ongeveer de helft van het aantal verkeersbewegingen. En is een sterke retailsector belangrijk om de binnenstad aantrekkelijk te houden, als ontmoetingsplaats voor mensen uit de stad en de regio. Die binnenstad moet dan wel goed bereikbaar zijn, het liefst ook nog op een aantrekkelijke manier.

De samenwerking tussen retail en mobiliteit verloopt niet altijd gemakkelijk. Ondernemers klagen over te hoge parkeertarieven en leggen de verantwoordelijkheid voor de bereikbaarheid vaak eenzijdig bij de gemeente neer. Verkeerskundigen hebben niet altijd oog voor de belangen van ondernemers en hebben het al snel over het ondernemersrisico. Bovendien zien ondernemers graag op korte termijn resultaat terwijl gemeenten gewend zijn om ver vooruit te plannen.

Toch hebben retailers en verkeerskundigen elkaar keihard nodig. De gemeentelijke verkeerskundige kan de retailer helpen om op een aantrekkelijke manier bereikbaar te zijn voor zijn klant. Hiervoor is het wel van belang dat die verkeerskundige begrijpt wat die klant belangrijk vindt. Aan de andere kant kan een retailer de gemeente helpen bij het stimuleren van duurzame mobiliteit. Retailers hebben vaak een goede marketing die zij kunnen inzetten om hun klanten te voet, op de fiets of per openbaar vervoer te laten reizen. Winkeliers moeten dan wel af van het idee dat vooral de bereikbaarheid per auto voor hen belangrijk is.

Om elkaar te kunnen helpen moeten retailers en verkeerskundigen beter gaan samenwerken. En deze samenwerking begint ermee elkaar beter te leren kennen en beter te begrijpen. In dit thema-dossier over Retail en Mobiliteit geven verschillende experts daarom hun visie op deze samenwerking.

Jan Waalen, Coördinator Verkeer en Vervoer, gemeente Roermond en trekker van het Europese programma RESOLVE

 
Auteur: Jan Waalen

Gasthoofdredacteur Jan Waalen, Coördinator Verkeer en Vervoer gemeente Roermond en trekker van het Europese programma RESOLVE

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.