Richard van der Horst (TNO) wint internationale verkeersveiligheidsprijs

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Dr. Richard van der Horst van TNO heeft de A. R. Lauer Safety Award gewonnen. Hij ontving de prijs voor zijn buitengewone bijdrage aan het onderzoek naar verkeersveiligheid en de rol die menselijk verkeersgedrag daarbij speelt.

Van der Horst kreeg de prijs tijdens de jaarvergadering van de Human Factors and Ergonomics Society, op 28 september in San Francisco.

 

Award

De A. R. Lauer Safety Award wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die bijdraagt op ieder gebied van veiligheid waar menselijke factoren een rol spelen. Het werk moet hebben geleid tot minder ongevallen en verwondingen in de industrie, de luchtvaart of het wegverkeer of bij het gebruik van consumentenproducten. Het kan gaan om zowel toepasbare technologie als training. De prijs bestaat uit een oorkonde.

 

Winnaar

Richard van der Horst werkt sinds 1974 aan de verbetering van de verkeersveiligheid. Voor wat betreft de inrichting van kruispunten richtte hij zich op de verbetering van de vormgeving, en op de veilige afstelling van verkeerslichten. In tunnels hadden zichtbaarheid en ontwerp zijn aandacht. Bij spoorwegovergangen resulteerde zijn werk in verbetering van de signalering. Fietsroutes beoogde hij vooral veiliger maken voor kinderen. Op snelwegen werkte Van der Horst aan een waarschuwingssysteem voor mist. Zijn grote inzicht en vele bijdragen droegen er toe bij dat Nederland thans één van de meest verkeersveilige landen ter wereld is.

Aan de hand van video-observatie en subjectieve metingen valideerde Van der Horst de ‘tijd tot botsen’ als indicator voor verkeersveiligheid. Daarbij koppelde hij informatie van psychologische aard aan technische gegevens. Dit resulteerde in het kwantificeren van de tijd die nodig en aanvaardbaar is voor autobestuurders om bepaalde taken te volbrengen.

 

Praktische richtlijnen nationaal en internationaal overgenomen

Snelheidsbeperking is volgens de bekroonde onderzoeker een van de belangrijkste maatregelen ter verhoging van de verkeersveiligheid. Van der Horst vertaalde die overtuiging in praktische richtlijnen, die zowel nationaal als internationaal werden overgenomen. Dat betreft bijvoorbeeld het ergonomisch ontwerp van wegen en kruispunten, maar ook van apparatuur in de auto, zoals die steeds meer in gebruik komt.. Ook was hij een van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van verkeersobservatie technieken en van TNO’s rijsimulator.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.