Rijkswaterstaat bundelt kennis verkeersgerelateerde luchtvervuiling

dinsdag 16 januari 2007
timer 2 min

Rijkswaterstaat wil alle kennis over verkeersgerelateerde luchtvervuiling bundelen in een kenniscentrum luchtkwaliteit. De Dienst Weg- en Waterbouwkunde (DWW) van Rijkswaterstaat heeft DHV en TNO uitgenodigd om zo’n kenniscentrum te ontwikkelen.

Luchtkwaliteit speelt momenteel een belangrijke rol, ook bij Rijkswaterstaat. Worden de normen overschreden, dan stagneert de realisatie van infrastructuur en andere ruimtelijke projecten en nemen de risico’s voor de volksgezondheid toe. Rijkswaterstaat wil daarom graag de juiste kennis hebben over luchtkwaliteit. DHV en TNO zullen daartoe Rijkswaterstaat voorzien van kennis afkomstig uit verschillende domeinen, zoals atmosferische chemie, verkeerskunde, milieuhygiëne, gezondheidskunde en juridica. Op al deze terreinen ontwikkelt de kennis zich snel. Rijkswaterstaat wil met dit kenniscentrum bereiken dat binnen alle onderdelen van de organisatie alle relevante kennis aanwezig is, zowel centraal als bij de regionale directies.
Het team van DHV en TNO zal de luchtkennis ontwikkelen, bundelen en vervolgens verspreiden via verschillende deelprojecten. Zo gaat het team onderzoeken wat de milieueffecten zijn van diverse verkeersmaatregelen en wat de functie is van het meten en modelleren van luchtkwaliteit. Daarnaast zal het team een rol spelen in de vertaalslag van Europese en nationale beleidsontwikkelingen naar de praktijk van Rijkswaterstaat. Het uitrollen van de kennis zal onder meer gebeuren in een speciale ‘luchtklas’ voor medewerkers van regionale directies.
Het project start deze maand. Zo’n 15 consultants van DHV en TNO zijn hier tot eind 2008 bij betrokken.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.