Rijkswaterstaat dimt op A50

vrijdag 20 april 2007
timer 2 min

Slecht weer, calamiteiten of wegwerkzaamheden 'dirigeren' vanaf dit voorjaar de verlichting op het noordelijke deel van de A50 tussen Beekbergen en Zwolle. Deze vorm van dynamische verlichting wijkt daarmee af van andere 'dimsystemen' op onder meer het zuidelijke deel van de A50, waar alleen hoge verkeersintensiteiten de lichtmasten aansturen.

Verkeersveiligheid was het leidend beginsel voor de keuze voor het nieuwe systeem. De eerste lichtmasten worden geplaatst op het deel Beekbergen-Heerde/Zuid. Daar ontbrak tot nu toe wegverlichting. Begin 2008 wordt ook het overblijvende stukje tot Zwolle-Zuid van dynamische verlichting voorzien.
Het nieuwe verlichtingssysteem wordt 'meegenomen' in een groot onderhoudsproject, waarbij de asfaltlaag wordt vernieuwd en de vangrail vervangen.
De nieuwe verlichting kan traploos à la de huis-tuin-en-keukendimmer worden geregeld. Normaal is de verlichting uit. Zodra echter in de verkeerscentrale in Wolfheze een afwijkend verkeersbeeld wordt gesignaleerd, kan - afhankelijk van de situatie - de verlichting per wegsectie tussen de 20 en 100 procent worden ingeschakeld.
Volgens de directie Oost van Rijkswaterstaat wordt met de installatie van de nieuwe lichtmasten mede geanticipeerd op de aanzwellende verkeersdruk op dit weggedeelte en op het feit dat in verband met wegwerkzaamheden met steeds grotere regelmaat tijdelijke lichtmasten zouden moeten worden geplaatst. 'En als dat te vaak wordt toegepast, wegen de extra kosten voor vaste lichtmasten niet meer op tegen de regelmatige kosten voor tijdelijke voorzieningen', aldus een woordvoerder.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.