Rijkswaterstaat ‘koopt’ treintraject als omleidingsroute

maandag 3 april 2006
timer 2 min

Als variant op de ov-pas voor forenzen, die vorig jaar succesvol werd ingezet bij het groot onderhoud aan de A9, ‘kocht’ Rijkswaterstaat het hele treintraject Vlissingen-Roosendaal op van NS tijdens de afsluitingen van de A58/A4 bij Bergen op Zoom in de weekenden van 24 en 31 maart en 7 april.

Als alternatieve omleidingsroute biedt Rijkswaterstaat nu ook een gratis treintraject aan tijdens de weekendafsluitingen van de A58/A4 bij Bergen op Zoom. Rijkswaterstaat woordvoeder Marcel Ideler legt uit dat het in dit geval handiger is om een treintraject gratis open te stellen voor iedereen dan, zoals bij de werkzaamheden op de A9, op zoek te gaan naar speciale doelgroepen die gebruikmaken van het wegtraject. Zo hebben de afsluitingen uitsluitend in de weekenden plaats waardoor al moeilijker doelgroepen te traceren zijn. Maar ook viel het oog op de NS-lijn als alternatieve ‘wegomlegging’ omdat de aangeboden wegalternatieven lang en druk zijn. Zo leidt de ene omleidingsroute via Antwerpen en levert een extra reistijd op van drie kwartier, en loopt de andere via het Hellegatsplein dat onder normale omstandigheden al een I/C-verhouding van 1 heeft. De effecten van deze ov-maatregel worden zowel door NS als door Rijkswaterstaat nauwkeurig getoetst. In het eerste weekeinde heeft NS op het ‘gratis’ traject wel wat extra treinen ingezet. En de drukte op de weg viel volgens Ideler in het eerste weekeind mee, met uitzondering van extra drukte rond Bergen op Zoom. Rijkswaterstaat studeert nu al op de mogelijkheden van de inzet van het openbaar vervoer als alternatief voor de komende groot-onderhoudsprojecten die dit jaar nog zullen plaatshebben. Naast de ov-pas-variant is daartoe nu ook de tijdelijk gratis-ov-lijn in beeld gekomen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.