Rijkswaterstaat met IM+ in politierol

maandag 14 maart 2005
timer 3 min

Na succesvolle proeven vorig jaar in de dienstkringen Amsterdam en Eindhoven worden nu alle 'rijkswaterstaters' in den lande actief betrokken bij de afhandeling van kleine en grote verkeersongevallen. Dankzij extra bevoegdheden kunnen zij in het kader van IM+ een aanzienlijke bijdrage leveren aan doorstroming en verkeersveiligheid na een ongeval.

'Incident Management' bestaat landelijk al sinds 1997 maar krijgt na de experimenten in Amsterdam en Eindhoven nu een plusje. 'IM+' is het trefwoord voor de nieuwe aanpak die is afgekeken van Salt Lake City in de VS.
Verkeersongevallen op het druk bereden hoofdwegennet zijn meer en meer een filefactor van betekenis. Weginspecteurs zijn vaak het snelst ter plekke bij een ongeval, sneller soms nog dan de 112-melding. Tot nu toe waren hun handen voor een groot deel gebonden. Officieel mochten zij namelijk niets doen, voordat de politie poolshoogte had genomen.
In de twee proefdienstkringen doorliepen 26 inspecteurs een aanvullende cursus en kregen zij 'in het veld' de bevoegdheid om stoptekens te geven, het verkeer op te zwaaien, ongevalformulieren in te vullen en voertuigen alvast naar de kant te slepen. Volgens woordvoerder Mark van der Vusse van Verkeerscentrum Nederland van Rijkswaterstaat in Utrecht komen deze extra bevoegdheden zowel de doorstroming als de verkeersveiligheid ten goede. Juist bij kleine ongevallen zoals kop/staartbotsingen (daarvan is in twee van de drie gevallen sprake) kan winst worden geboekt. Door een kleine blikschade op de linkerrijstrook kan de verkeersstroom al geheel stageneren, zeker als er eerst ter plekke nog een overlegronde tussen politie en Rijkswaterstaat moet plaatshebben. Met snelle interventie door Rijkswaterstaat kan het verkeer nu sneller in goede banen worden geleid.
Welke winst IM+ precies oplevert is nog niet bekend. Dat moet blijken uit de nadere evaluatie van 'Amsterdam' en 'Eindhoven'.


Netwerkdenken
Op voorhand is besloten IM+ dit en volgend jaar over de rest van Nederland 'uit te rollen'. KLPD, Rijkswaterstaat en het openbaar ministerie hebben daarvoor een convenant gesloten. Het OM is er via het Bureau Verkeershandhaving bij betrokken. Eerder motiveerde hoofdverkeershandhaver Koos Spee deze betrokkenheid met de opmerking dat 'er geen tak van criminaliteit is waarin zoveel doden en gewonden vallen als in het verkeer'.
IM+ wordt beschouwd als een moderne vorm van netwerkdenken. Waar politie en Rijkswaterstaat voorheen de 'veiligheid' respectievelijk de 'weg' als hun exclusief domein beschouwden, levert samenwerking nu efficiencywinst, extra veiligheid en goodwill onder het publiek op.
De eerste initiatieven met IM-oude-stijl dateren van '94, toen proeven werden genomen bij knooppunt Oudenrijn. In de huidige praktijk wordt al veel tijdwinst geboekt met de Landelijke Vrachtauto Regeling. Een geschaarde vrachtwagencombinatie kan het verkeer langdurig ophouden. Dankzij vaste, regiogewijze contracten kunnen bergers sneller ter plekke zijn. Per vrachtwagenongeval op de snelweg levert dat al een winst op van één à twee uur. Met een soortgelijke regeling voor personenauto's werd met IM tot nu toe al een tijdwinst geboekt van 15 à 20 minuten.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.