Rijkswaterstaat neemt maatregelen in de Tweede Coentunnel

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Rijkswaterstaat gaat de witte en rode geleidelichten in de wanden dimmen en de algehele tunnelverlichting verminderen. Daarnaast komt er een doorgetrokken streep om rijstrookwisselingen tegen te gaan. De maatregelen zijn bedoeld om de vele ongelukken in de nieuwe Tweede Coentunnel te verminderen.

Volgens Rijkswaterstaat zijn er rond de Tweede Coentunnel per week twee tot drie meer incidenten dan in de oude situatie. Daarom heeft Rijkswaterstaat de afgelopen zes weken een ‘gedragskundige’ analyse uitgevoerd, met behulp van camerabeelden en meetgegevens. Op internetfora en in de pers klaagden automobilisten met name over de verlichting in de tunnel waardoor de remlichten van voorgangers niet goed opvielen en sommige automobilisten te laat op de rem gingen staan. Ook vonden mensen dat de tunnel smal oogde.

Bebording

Naast het dimmen van de verlichting en het trekken van een doorgetrokken streep om rijstrookwisselingen tegen te gaan, pakt Rijkswaterstaat ook de bebording de komende weken aan zodat deze overzichtelijker zal zijn.

Lagere maximumsnelheid

In augustus werden na berichten over meer ongelukken al een aantal maatregelen genomen, die voorlopig van kracht blijven: Zo blijft ter hoogte van Oostzaan een van de twee rijstroken van de A8 richting afgekruist, zodat het verkeer rustiger richting de tunnel rijdt nadat het verkeer van de A8 uit de richting Zaandam en de A10-Noord is samengekomen. Daarnaast gaat de maximumsnelheid in de ochtendspits bij drukte eerder omlaag naar 70 kilometer per uur.

Tijdelijke situatie

De analyse heeft betrekking op de tijdelijke situatie. De verwachting is dat als de oude Coentunnel, na renovatie halverwege 2014 weer open gaat, de situatie verder verbetert. Dan zijn er in beide richtingen drie rijstroken beschikbaar, en in de spits zelfs vijf.

 
Auteur: Joske van Lith

Rijkswaterstaat neemt extra veiligheidsmaatregelen in de nieuwe Tweede Coentunnel

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden