Rijkswaterstaat zet extra menskracht in op snelwegen

donderdag 23 maart 2006
timer 2 min

Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat zet dit jaar een groot aantal zogeheten weginspecteurs in die het snelwegverkeer ter plekke activeren. Zij hebben verkeersregelende bevoegdheden en worden ingezet om de hinder door onderhoud en ongevallen op snelwegen zo veel mogelijk te beperken. Daarnaast werken zij aan filevermindering door het geven van aanwijzingen (‘opzwaaien’) bij beginnende files.

Het inzetten van weginspecteurs is één van de maatregelen van Verkeer en Waterstaat om de hinder tijdens het groot onderhoud aan de weg dit jaar te beperken. Op dit moment zijn er al 150 inspecteurs werkzaam in de Randstad. Voor de zomer zijn dat er 235 in heel Nederland en in 2007 zijn er in totaal 330 weginspecteurs actief. De inspecteurs worden vooral ingezet tijdens de spits op drukke trajecten en waar de kans op ongevallen groot is.
Bij verkeersongevallen gaan de medewerkers van Rijkswaterstaat, in afwachting van de politie, de plaats van het ongeval alvast beveiligen, het verkeer regelen en eventueel de rijbaan vrijmaken. Als de politie eenmaal is gearriveerd, wordt het ongeval door hen verder afgehandeld. Gezamenlijk wordt de doorstroming op de snelweg dan weer op gang gebracht.
Voor een snelle afwikkeling van ongevallen bestaan al enkele jaren afspraken tussen Rijkswaterstaat en de hulpdiensten (Incident Management). Kleinere ongevallen met alleen blikschade veroorzaken echter steeds vaker files en gevaarlijke situaties op de snelwegen. Verwacht wordt dat met deze aanpak zowel files als gevaarlijke situaties en vervolgongevallen worden beperkt.
Rijkswaterstaat werkt al enkele jaren samen met de politie aan veiligheid en doorstroming op het hoofdwegennet. Met deze nieuwe aanpak worden medewerkers van beide diensten nog effectiever ingezet.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.