RijnGouwelijn stapje westwaarts

maandag 15 september 2008
timer 2 min

Prorail heeft ingenieursbureau Movares de opdracht gegeven om het deel van de RijnGouweLijn-Oost dat gaat over bestaand spoor tussen Gouda en Zoeterwoude geschikt te maken voor het rijden met lightrail. In 2015 moet dit deel van de RijnGouweLijn klaar zijn. Sinds 2003 wordt er al proefgedraaid met licht materieel tussen Gouda en Alphen aan den Rijn.

De opdracht voor Movares is nu het traject van Gouda tot Zoeterwoude geschikt te maken én alle geplande nieuwe haltes te bouwen. Er komen nieuwe haltes, onder meer in Gouda, Waddinxveen, Boskoop, Alphen aan den Rijn, Rijnwoude en Zoeterwoude. Ook bij de huidige stations in Gouda en Zoeterwoude gaat Movares flink aan de slag. In Gouda gaat de hele stationsomgeving op de schop. De RijnGouweLijn zal hier op een maaiveld aan de achterkant van het huidige station gaan rijden. Verder worden de komende jaren alle voorbereidingen getroffen voor het gemixt rijden van heavy- en lightrail. Op het huidige traject Gouda – Alphen aan den Rijn rijden voornamelijk lightrailvoertuigen. Alleen in de spits rijdt een aantal gewone treinen op het hetzelfde spoor.
Tussen Alphen aan den Rijn en Zoeterwoude gaan straks per uur twee ‘heavy treinen’ en vier lichte treinen rijden, met elk een eigen beveiligingsysteem. Dat hoeft geen problemen op te leveren, maar vooral de veiligheid op het punt waar de twee samenkomen, vraagt volgens Prorail wel extra aandacht.
In Zoeterwoude wacht een nieuwe technische uitdaging: de transitie van ‘gemengd heavy-lightrailregime’ naar een echt tramregime. Zo komt er een spanningssluis voor de overgang in voltage van de bovenleiding van 1500 naar 750 volt.
Het deel tussen Gouda en Alphen zou in 2010 al klaar kunnen zijn, de rest, van Alphen naar Zoeterwoude, wordt in 2015 opgeleverd. Na Zoeterwoude volgt het veel bediscussieerde traject door de Leidse binnenstad. Ook hiermee werd deze zomer voortgang geboekt. De provincie en het stadsbestuur vonden elkaar in een nieuw tracé. Niet door de Breestraat, maar over de Hooigracht en Langegracht. Dit tracé is wel bijna 13 miljoen euro duurder (83 miljoen euro tegen 70 miljoen euro). De provincie Zuid-Holland gaat daarvan 10 miljoen euro betalen en de gemeente Leiden neemt 2,7 miljoen euro voor haar rekening. Helemaal zeker is de keuze voor Hooigracht/Langegracht nog niet. Pas als uit het definitief ontwerp blijkt dat de kosten voor dit tracé niet meer dan 91 miljoen euro bedragen, is de keus definitief.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.