Rijschoolketen confronteert cursisten met gevaren smartphone

woensdag 18 oktober 2017
timer 2 min

Rijschoolketen NXXT gaat cursisten in het online cursusmateriaal confronteren met de gevolgen van mobiel telefoongebruik tijdens het rijden. “We gaan niet wachten tot de wetgeving dit verplicht”, aldus NXXT-oprichter Jan Catsburg.

De toename van het aantal verkeersslachtoffers in Nederland is voor een groot deel te danken aan de opkomst van de mobiele telefoon. SWOV pleit er daarom voor om dit onderwerp te behandelen tijdens de verkeerseducatie.

Catsburg geeft gehoor aan die oproep. Hij heeft zelf ervaren dat een shockerende aanpak werkt. “Tijdens mijn opleiding liet een traumachirurg beelden zien van verkeersslachtoffers op zijn operatietafel. Die beelden vergeet ik nooit meer. Het thema ‘appen achter het stuur’ wordt steeds belangrijker. Daarom wil ik het in de opleiding hebben: het begint bij de toekomstige verkeersdeelnemer.”

Gedragsverandering
Een wetenschappelijke onderbouwing hiervoor heeft hij niet. De oprichter van de rijschooketen, die 85 ketens in Nederland beheert, beroept zich louter op zijn eigen ervaring. “Denk bijvoorbeeld ook aan de veiligheidsgordel. Eenmaal aangeleerd in de opleiding, zorgt dit voor levenslang consequent naleven. Dat heeft wereldwijd al 1,5 miljoen verkeersdoden voorkomen.”

Catsburg vergelijkt zijn aanpak bovendien met de heftige afbeeldingen op sigarettenpakjes. “Ook daarvan vroeg men zich lange tijd af of het wel nut had, maar nu zien we dat die harde confrontatie wel degelijk invloed heeft op jongeren.”

Waardevol
De maatregel zal er op korte termijn niet voor zorgen dat leerlingen dit deel van de opleiding erg prettig zullen vinden, weet de rijschoolhouder. ”Maar als we er op langere termijn ongelukken mee kunnen voorkomen, dan is wel het meest waardevolle deel van de cursus”, besluit Catsburg.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.