Rode lopers in Groningen blijven fietsvrij

vrijdag 6 november 2009
timer 2 min
Zw
Zwolle gaat volgend jaar op een aantal plekken in de binnenstad ‘rode lopers’ neerleggen om de overlast van losgeparkeerde fietsen in te dammen. De gemeente volgt daarmee het succesvolle voorbeeld van Groningen waar sinds 2007 met de lopers wordt gewerkt.

In Groningen worden tijdens winkelopeningstijden op een zevental plekken in totaal 13 rode lopers uitgelegd. Doordat niemand zijn fiets op deze lopers zet, blijven deze plekken vrij van fietsen. In Groningen maken de lopers deel uit van een pakket van maatregelen om het fietsparkeren in de binnenstad beheersbaar te houden. Naast rode lopers worden er op drukke tijdstippen extra spitsrekken neergezet en kan er gratis worden gestald in de bewaakte fietsenstallingen van de binnenstad.

Volgens fietscoördinator Jaap Valkema functioneren de rode lopers prima. ‘Ze worden op een beperkt aantal plekken neergelegd, zoals bij de V&D. Het zijn plekken waar er voorheen voor de voetganger geen doorkomen aan was.’ Op een aantal van deze plekken ontstond zelfs gevaar voor verkeersveiligheid omdat voetgangers hun weg over de rijbaan gingen zoeken. Toch is Groningen terughoudend met uitbreiding. Valkema: ‘Nu wordt er niet op de lopers geparkeerd maar als er meer liggen gebeurt dat misschien wel.’

Valkema raadt gemeenten die dit voorbeeld willen volgen, aan om het beheer in eigen hand te houden. ‘Er waren aanvankelijk ideeën om de lopers aan de ondernemers over te laten, maar dan bestaat de kans op belangenverstrengeling van ondernemers die de loper net even anders gaan neerleggen omdat dat gunstig is voor hun winkel.’ Groningen heeft het praktische beheer ondergebracht bij de re-integratiestichting WerkPro, die ook het beheer van de bewaakte fietsenstallingen doet en de spitsrekken plaatst. Het aantal gestalde fietsen in de Groningse binnenstad neemt nog altijd toe, al zijn de groeipercentages niet zo fors als bij het station.

 
Auteur: Joske van Lith

De rode loper uitgerold in Groningen voor een vrije doorgang van de voetganger

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.