Rood en te snel: dubbelklikkende camera

vrijdag 15 september 2006
timer 3 min

Eén flits, twee keer in de 'prijzen'. De eerste boete voor het rode licht dat je negeerde en de tweede - als 'bonus' - voor de snelheidsovertreding die je daarbij en passant maakte. In vijf kleinere Duitse steden werden al duizenden automobilisten met deze vorm van 'dubbel pakken' geconfronteerd. Nu maakt ook München zich op om de nieuwe camera's à 60.000 euro per stuk aan te schaffen.

Oranje betekent voor veel weggebruikers nog altijd: gas geven. Een algemeen aanvaarde vorm van verkeersgedrag, meent verkeersrechtadvocaat Oskar Riedmeyer uit de Beierse hoofdstad. Hij vindt de dubbelaanslag daarom dubieus, al was het maar omdat zijns inziens een beetje acceleratie soms nodig kan zijn om het kruisingsvlak bijtijds vrij te maken.
Voor de Bondsrepubliek mag het nieuw zijn, de ophef die deze nieuwe aanpak lokaal en regionaal oplevert, staat in fel contrast met de 'staande praktijk' waarvan volgens het openbaar ministerie in Nederland op dit punt al enige tijd sprake is. Dat te hard rijden en roodlichtnegatie, hoe gelijktijdig ook begaan, twee afzonderlijk 'beboetbare' overtredingen oplevert, is evident. Nadat dit technisch met één camera kon worden vastgesteld, is de dubbelboete in Nederland de afgelopen jaren haast sluipenderwijs ingevoerd. 'Op alle werkzame palen in de regio Utrecht wordt het op kruisingen toegepast', zo licht woordvoerder Jan van Wilgenburg van de politie aldaar toe. 'Hetzij voor roodlicht, hetzij voor snelheid, hetzij voor allebei tegelijk.' Ook andere regio's volgen die dubbelaanpak, verzekert hij. Dat gegeven lijkt overigens bij het Bureau Verkeershandhaving van het openbaar ministerie nauwelijks bekend. Pas na veel navraag volgt dat het 'kan' en 'mag'; in welke mate het inmiddels praktijk is, wordt echter niet duidelijk.
In Duitsland wil nu in elk geval de verkeerspolitie in München korte metten maken met de praktijk om bij oranje extra gas te geven. Een woordvoerder van de stad geeft aan dat vorig jaar bij 684 roodlichtongevallen 473 gewonden en twee doden vielen.

Lonend
Puur financieel gezien is de investering in de in Duitsland toegepaste zogeheten Multastar C-camera lonend. In verreweg de meeste gevallen gaat de roodlichtovertreding namelijk gepaard met een snelheidsdelict. Op een proeflocatie tussen Stuttgart en Pforzheim in Baden-Württemberg met vier Multastars ging het op basis van een jaarlijks aantal van 7900 roodlichtovertredingen om slechts 5 procent roodlichtovertredingen sec.
Schrale troost voor gedupeerden is dat het niet helemaal 'dubbel pakken' is. De snelheidsovertreding in het voorbeeld op de weg Stuttgart-Pforzheim telt daar namelijk slechts voor de helft. Met 70 km/uur (binnen de bebouwde kom) door rood licht kost daar in totaal 140 euro. In de Nederlandse dubbelsituatie krijgt de verkeerszondaar gewoon het 'volle pond'; van een kortingsregeling is geen sprake.
De enige differentiatie in Duitsland bij verkeerslichtovertredingen was tot nu toe 'rood' en 'roder': nét door rood kost normaal in Duitsland 50 euro, maar als de roodfase al langer dan één seconde duurde, beloopt de rekening 125 euro plus een maand rijontzegging.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.