Rotonde rendeert, kop/staart-botsing rukt op

dinsdag 6 april 2004
timer 2 min

Vijftien jaar rotondeaanleg heeft in Zuid-Holland zijn nut bewezen. De winst op totaal 102 rotondes droeg belangrijk bij aan de reductie van het aantal ziekenhuisgewonden op provinciale Zuid-Hollandse wegen tot nagenoeg het peil van 1986, te weten 222. Het aantal kop/staart-botsingen verdubbelde echter, vooral op kruispunten met verkeerslichten. Het aandeel van dit ongevalstype met letsel steeg in tien jaar van 14 naar 31 procent ten opzichte van alle 'provinciale' letselongevallen.
Dit zijn enkele bevindingen van het rapport 'Verkeersveiligheid provinciale wegen'. Zuid-Holland weegt daarin met een statistische 'drie jaar vóór/drie jaar na-vergelijking' het effect van allerlei verkeersmaatregelen.
Per aangelegde enkelstrooksrotonde daalde het aantal schade- en letselongevallen met 54 respectievelijk 82 procent. Het laatste percentage zal door de algehele verruwing van de verkeersmentaliteit op den duur iets teruglopen tot ruim 70 procent, taxeert de provincie. Overigens signaleert de provincie in het algemeen een lichte stijging van het aantal kop/staart-conflicten direct na aanleg van een rotonde.
Snelheidsverlagende maatregelen (plateau, maximumsnelheid al dan niet in combinatie met roodlichtcamera's en matrixborden) leidt tot een reductie van het aantal (letsel)ongevallen met rond de 30 procent.'Veiligheidsrood' (aanhoudend rood zolang er geen verkeersaanbod is) lijkt hierbij het meeste effect te hebben.
De kop/staart-opmars schrijft Zuid-Holland onder meer toe aan de toenemende verkeersdrukte. Automobilisten kruipen daardoor dichter op hun voorligger. Bij geregelde kruispunten komt het steeds vaker voor dat de groentijd niet toereikend is voor de hele wachtrij. Met de opmerkelijke groei van dit ongevalstype wil Zuid-Holland de zaak verder analyseren en oplossingen bedenken.
Regionale verkeershandhaving met wisselende mobiele controles (snelheid, rood licht, alcohol, gordel) zet extra zoden aan de dijk, al is dit volgens de provinciale rapportage niet precies te kwantificeren. Het aantal geregistreerde ongevallen daalt sterker op trajecten waar regioplannen verkeershandhaving werden uitgevoerd.
Bij de presentatie van het rapport gaf Zuid-Hollands verkeersgedeputeerde Marnix Norder aan zich te storen aan het feit dat weggebruikers vaak denigrerend spreken over snelheidsremmers als drempels en camera's, terwijl deze toch hetzelfde beogen als de veel breder geaccepteerde rotonde.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.