Routeadviezen hebben meer effect op verkeersstromen dan file-informatie

donderdag 13 april 2006
timer 2 min

Een alternatief routeadvies heeft meer invloed op de verkeersstromen in een netwerk dan file-informatie over duur en lengte. Dit constateert ir. Frank Zuurbier in zijn afstudeerscriptie voor de TU Delft, waarvoor hij tevens de Cuperusprijs 2005 ontving. Deze tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan een innovatieve, baanbrekende benadering van de fileproblematiek rond stedelijke agglomeraties.

Voor zijn scriptie modelleerde Zuurbier drie scenario’s op de Rotterdamse Ruit: een ochtendspits, een calamiteit op de Ring Oost en een grootschalig evenement in stadion de Kuip. Met name bij de laatste twee situaties bleek dat het aangeven van een alternatieve route - dat wil zeggen een andere dan de gebruikelijke route - een significant effect had op de verkeersstromen in het netwerk. Zuurbier benadrukt wel dat zijn exacte modelresultaten niet direct vertaald mogen worden naar de praktijk. Wel stelde hij inmiddels in een vervolgonderzoek vast dat wanneer 30 procent van een doelgroep op de weg - bijvoorbeeld alle reizigers van Dordrecht naar Den Haag - een alternatief routeadvies opvolgen, het netwerk al optimaal kan worden benut gedurende een calamiteit. Ook benadrukt Zuurbier dat naast een routeadvies dat sterk afwijkt van de gebruikelijke route, wel ook de gebruikelijke file-informatie moet worden gegeven. Zonder deze informatie zal een weggebruiker niet zomaar een alternatieve - vaak langere - route kiezen.
Met zijn onderzoeksresultaten toont Zuurbier aan dat routeadviezen meer dan louter file-informatie een sturend effect kunnen hebben op verkeersstromen en daarmee filevorming op netwerkniveau kunnen beïnvloeden.
De Cuperusprijs is ingesteld door de afdeling Verkeerskunde en Vervoerstechniek van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs KIVI NIRIA, in samenwerking met CROW, DHV en ProRail. De prijs is vernoemd naar prof. ir. J.L.A. Cuperus (1896-1975), die als buitengewoon hoogleraar Spoorwegbouwkunde aan de TU Delft in de jaren ’60 zijn stempel drukte op de opleiding van civiel ingenieurs en aan de wieg stond van de afstudeerrichtingen Verkeerskunde en Civiele Planologie.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.