Rubbertegel registreert verkeerspatroon

maandag 23 oktober 2006
timer 2 min

Een intelligente rubberen tegel die elke verkeersbeweging vastlegt. Met dit alternatief voor detectielus en telslang komt het Vlaamse stadje Ninove sinds enkele maanden letterlijk en figuurlijk op straat. Verkeersintensiteit, snelheid, snelheidspieken en de verdeling van personen- en vrachtverkeer worden door de teltegels geregistreerd.

Waar voorheen radarwagens voor snelheidscontrole werden ingezet op basis van klachten van het 35.000 inwoners tellende West-Brusselse stadje, daar moeten de 'High Star Traffic Counters' een objectievere gids vormen, legt verkeersdeskundige Geert De Bisschop van het Verkeers Politiecommissariaat uit.
Het betreft twee teltegels van Canadese origine, die een roulerend bestaan leiden. Ze zijn uiterst mobiel en compact. Met een paar keilbouten worden ze in het midden van rijstroken bevestigd. Kwetsbaar zijn ze nauwelijks, zeker niet in vergelijking met de altijd wegslingerende telslangen, bezweert De Bisschop. Binnen twee jaar moeten de teltegels, die op onderbreking van een magnetisch veld reageren, een gedetailleerd verkeerspatroon schetsen van de 300 km gemeente- en 38 km gewestwegen in de stad.
Grootste pluspunt is volgens Bisschop dat verkeerssurveillance en inzet van radarwagens gericht en geobjectiveerd kunnen plaatshebben. 'Voorheen reageerden we veel op bewonersklachten, maar die bleken als puntje bij paaltje kwam vaak eerder ingegeven te zijn door trillingshinder dan door snelheidsdelicten.'
Met de teltegels kunnen desgewenst 15 snelheidscategorieën en acht voertuiglengte-categorieën worden gedetecteerd en vastgelegd.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.