Schapen onderhouden berm van Drentse N391

donderdag 4 mei 2006
timer 2 min

Vanaf 8 mei zet de provincie Drenthe schapen in voor het bermonderhoud van de provinciale weg N391 tussen Emmen en Ter Apel. In plaats van tractoren gaan enkele honderden schapen onder begeleiding van een herder de vegetatie langs de weg kort houden. Het bermbeheer door schapen is volgens de provincie goedkoper en effectiever om het landschap zijn oude karakter terug te geven.

Aan het eind van de jaren negentig is langs de noordzijde van de N391 een speciale natuurbouwstrook aangelegd van zo’n 10 tot 70 meter breed over een lengte van bijna tien kilometer. Deze strook heeft volgens woordvoerder Boer een barrière functie tussen weg en bebouwing. In de strook moet de oorspronkelijke vegetatie van rond 1900 weer terugkomen. Dat wil zeggen: een woest en leeg gebied met hier en daar een of enkele bomen, waterpartijen en heideontwikkeling. De provincie denkt minimaal vijf jaren van intensief beheer nodig te hebben om de situatie stabiel te maken. Distel, braam, brandnetel, pitrus, berk en wilg zullen met medewerking van de schapen plaats maken voor schrale heide.
Uit oogpunt van verkeersveiligheid zullen de schapen niet op de weg komen, maar achter een afrastering blijven. Een bord langs de weg waarschuwt automobilisten voor een eventuele oversteek van de schaapskudde. Deze vorm van onderhoud is nieuw in Drenthe.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.