Schonere lucht door slimme bevoorrading bedrijventerreinen

dinsdag 1 mei 2007
timer 3 min

Slimmere aan- en afvoer van grondstoffen en afval, maar ook extra groentijd voor vrachtverkeer kan de lucht op en vooral ook rond bedrijfsterreinen flink opklaren. Om de proef op de som te nemen zijn in Eindhoven, Deventer, Amsterdam en Den Haag vier pilotprojecten gestart. Een reductie in transportkilometers én luchtverontreiniging van 5 à 10 procent is minimaal te oogsten, zo is de overtuiging.

De pilots zijn onderdeel van het project 'Op weg naar een schonere luchtkwaliteit'. Verladers- en vervoersorganisaties EVO (Amsterdam-Foodcenter en Den Haag-Forepark) en Transport en Logistiek Nederland (Deventer-Hanzeweg en Eindhoven-Leenderweg) werken hier met het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de betreffende gemeenten samen. Op alle locaties zijn de afgelopen maanden de vervoersstromen in kaart gebracht. Dat gebeurde door tellingen van zwaar en middelzwaar transport, registratie van kentekens en van aan- en afvoertijden.
'We kunnen nu voor de verschillende locaties de verenigingen van ondernemers gaan aanschrijven. In het kader van parkmanagement is bijvoorbeeld de organisatie van afvalstoffen goed te combineren', vertelt bedrijfsadviseur R.J. van Weerd van de verladersorganisatie EVO. Ook gecombineerde aanlevering van bijvoorbeeld autodealers op Forepark kan heel wat transportkilometers en luchtverontreiniging uitsparen.
Forepark is een van de grotere projecten. Dagelijks gaat het hier om zo'n 4000 transportbewegingen, een veelvoud van het aantal bij bijvoorbeeld Amsterdam-Foodcenter. Forepark ligt pal naast de nieuwe woonwijk Leidschenveen. Ook daarom is beteugeling van de emissies gewenst. Voor dit project ondertekenden de Haagse wethouder Pieter van Woensel (verkeer, milieu, binnenstad) en EVO-directeur Machiel van der Kuijl eind januari een intentieovereenkomst.
Halverwege dit jaar moet een blauwdruk kunnen worden geschetst van aard en effectiviteit van geselecteerde maatregelen bij de vier pilots. Tal van gemeenten, ondernemingen en vervoerders zouden op basis van de eerste resultaten van de vier pilots hun voordeel kunnen doen.
Ook verkeerstechnisch is er winst te boeken, meent De Weerd. Met vrachtwagendetectie en selectieve groentijdverlenging kan snellere verkeersafwikkeling leiden tot minder emissie.
Beperking is wel dat de oplossingen minimaal kostenneutraal moeten zijn, vertelt hij. 'Maar ook dan is 5 à 10 procent reductie op de transportkilometers al gauw haalbaar.' Hij stoelt daarbij op zijn ervaring als bedrijfsadviseur. Louter bedrijfseconomisch kunnen zulke percentages al snel worden bereikt. Gewend als men was aan vaste logistieke patronen, kan men in de loop van de tijd als het ware 'bedrijfsblind' zijn geworden voor alternatieven.
Als kleinschalig voorbeeld noemt De Weerd het Haagse project 'Dennenweg' voor horecaondernemingen in dit gebied. Hier kon twee jaar geleden dankzij slimmere benutting van openingstijden een besparing in de transportkilometers worden geboekt van 5 procent.
Hinderpaal kan zijn dat veel individuele ondernemingen 'vastzitten’ aan bepaalde leveranciers en leveringspatronen; ook al is op papier een slimmere logistieke oplossing denkbaar, toch prefereren zij dan vaak 'oud en vertrouwd' boven experimenten die zich nog moeten bewijzen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.