Schoon vervoer komt op gang in Friesland

woensdag 14 januari 2009
timer 2 min

In Leeuwarden moeten eind van het jaar 500 schone auto’s rondrijden. Hoe? Door ‘kip en ei’ bij elkaar te brengen. Dus, zorgen voor tankstations én voor aanschaf van schone voertuigen. Tot nu toe rijden er ongeveer 100 schone auto’s: 20 vuilniswagens op pure plantaardige olie, een aantal aardgassenbussen en zo’n 30 tot 40 particuliere aardgasauto’s.

‘Zolang er geen tankstations zijn willen mensen niet overstappen en als mensen niet overstappen wordt er weinig geïnvesteerd in tankstations’, weet energiecoördinator Bouwe de Boer die deels voor de provincie en deels voor de gemeente Leeuwarden werkt. Daarom wordt ingezet op het stimuleren van tankstations voor aardgas en andere biobrandstoffen én op het stimuleren van de aanschaf. Automobilisten in Leeuwarden krijgen 1000 euro subsidie als ze overstappen én een jaar lang een gratis parkeervergunning voor de hele stad. Op dit moment zijn er in de Friese hoofdstad al twee tankstations, in heel Nederland zijn dat er bijna 40. Ook het eigen wagenpark van de gemeente Leeuwarden wordt bij aanschaf schoner. De Boer: ‘Dat lukt vrij aardig, ik geloof dat we alleen geen kolkzuigers konden vinden.’ De provincie heeft eveneens een dergelijk besluit genomen en in de ov-concessieverlening is schoon vervoer een belangrijk element. In Noord- en Zuidwest Friesland rijdt Connexxion al met 27 aardgasbussen. En de nieuwe vervoerder Qbuzz gaat met zeven aardgasbussen rijden tussen Drachten en Leeuwarden. De Boer: ‘Door die zeven bussen is er markt voor het tankstation in Leeuwarden.’ De doelstelling van schone 500 voertuigen in 2009 is niet toevallig. Samen is het precies genoeg afzet voor één vergister die biogas produceert, aldus De Boer. Friesland zet in op biogas, met als voorloper aardgas, en op elektrisch vervoer. ‘Zo concurreren we niet met de voedselproductie.’ Aardgas is, volgens De Boer ‘een onmisbare tussenschakel’. ‘Je moet namelijk eerst genoeg afzet hebben om een vergister te bouwen.’ Op het gebied van elektrisch vervoer probeert Leeuwarden bedrijven aan te trekken. Zo wil Allgreenvehicles een assemblagefabriek voor elektrische auto’s in Leeuwarden openen en zijn er gesprekken met Eco-movement in Amsterdam dat nu elektrisch scooters importeert. Een jaar geleden beloofden de drie noordelijke provincies om in 2015 100.000 schone voertuigen te laten rondrijden.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.