Schwunggeluk in ’s-Hertogenbosch

dinsdag 26 juni 2018
timer 2 min
Er
Eric Greweldinger, ‘gelukkige’ VRI-specialist van de gemeente ’s-Hertogenbosch - “VRI is mijn passie” - vertelde tijdens het Nationaal Fietscongres 2018 in Rotterdam op 21 juni enthousiast over de implementatie van 50 Schwung-VRI’s binnen de gemeente binnen een jaar tijd. Fietsgeluk was het thema van het NFC dit jaar.

“Een jaar geleden besprak ik met mijn collega van de provincie Noord-Brabant de mogelijkheden van de gelanceerde Vialis-Schwung-app. ‘Kunnen we hier iets mee?’”. De app legt via de VRI’s contact met de VRI-centrales en doet een groenaanvraag voor de fietser in aantocht. “Op termijn kan het resulteren in minder verweglussen”, aldus Greweldinger. Maar dan moet het gebruik van de Schwung-app wel goed gepromoot worden. En daar maakt de gemeente dan ook goed werk van. Via uitgebreide social-media-inzet in de stad en bij de fietsenstallingen van de gemeente zijn animaties en filmpjes getoond over de werking van de app.

Lange arm  
Fietsers downloaden de app, die tijdens het fietsen op de achtergrond meedraait. “De app werkt als een ‘lange arm naar de drukknop’”, zo schetst Greweldinger, “waardoor fietsers vaker kunnen doorfietsen.”

Unieke fietsritten
Ook voor de wegbeheerder is de Schwungapp interessant. Het levert anoniem opgeslagen fietsdata op, die meer inzicht geven in fietsstromen. Zo kan de gemeente fietsroutes optimaliseren. Na de eerste Schwung-VRI, was de gemeente al snel overtuigd van de meerwaarde en gaf toestemming om 50 VRI’s via de VRI-centrale in contact te brengen met de app. Sinds maart zijn deze VRI’s actief en leveren al informatie op van zo’n 400 unieke fietsritten per dag.

De volgende stap is dat de Schwung-gebruiker feedback krijgt van het systeem over bespaarde tijd en verbrandde calorieën. “Uiteindelijk wil je dat de fietsers via een dashboard ziet of hij even moet doortrappen of juist rustig op de VRI kan afrijden”, voorspelt Greweldinger. “Zo werken we in ’s-Hertogenbosch mee aan fietsgeluk.” 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.