Scriptie: Herinrichting Provinciale Weg N981 (VK 8/2010)

maandag 13 december 2010
timer 2 min

Martin Visser, NHL, Provincie Groningen

 

Een samenvatting van dit artikel is gepubliceerd in Verkeerskunde 8/2010

In het Provinciaal Omgevingsplan (POP) van de provincie Groningen van 2009 is de Provinciale weg (N981) - van Kornhorn tot de Friese grens bij Surhuisterveen - gecategoriseerd als een zogenaamde Erftoegangsweg. De inrichting voldoet echter niet aan de inrichting die daarbij hoort.

 

Voorheen was de N981 een 80 km/uur weg en er is nooit iets gewijzigd aan de inrichting.

Vanwege onduidelijke voorrangssituaties en het relatieve hoge aantal ongevallen, gaat de provincie in 2013 of begin 2014 grootschalig onderhoud plegen. Doel: het veilig inrichten van de N981 en er voor zorgen dat deze een integraal onderdeel wordt van zijn omgeving waarbij de functie en gebruik van de weg met elkaar overeenkomen.

 

De provincie streeft naar een goed functionerend netwerk waarbij men vanuit het buitengebied binnen een kwartier op een stroomweg of een hoogwaardige gebiedsontsluitingsweg moet kunnen zijn. Voor het openbaar vervoer geldt dat de komende jaren de bushaltes toegankelijk moeten worden gemaakt voor oudere mensen en mensen die moeilijk ter been zijn. Waar provinciale wegen verblijfsgebieden doorsnijden komt de verblijfsfunctie in het gedrang. Dat is niet wenselijk. De provincie wil deze gebieden zo inrichten dat de verkeersfunctie en de verblijfsfunctie worden gecombineerd tot één gebied, waarbij sociale omgangsnormen de overhand hebben (‘Shared Space’). Er moet een permanente verbetering van de verkeersveiligheid plaatsvinden. Er zijn foto’s genomen van wegbeelden, die zijn getoetst aan de hand van een toetsingskader. Op basis daarvan zijn de ontwerptekeningen gemaakt. 

 

De volledige scriptie 'Herinrichting Provinciale Weg N981'.

 
Auteur: Margriet Verhoog

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.