Sessie Nationaal verkeerskundecongres 2021: De verantwoordelijke verkeerskundige: mobiliteit en politiek

donderdag 21 oktober 2021

De impact die we hebben als verkeerskundigen, planologen, beleidsmakers, onderzoekers en vele anderen is groter dan we denken. De ingrepen die wij onderzoeken, onderbouwen, voorbereiden en helpen uitvoeren maken voor decennia bepaalde opties mogelijk en anderen onmogelijk. Het faciliteren van mobiliteit en het realiseren van infrastructuur zou dus gepaard moeten gaan met een groot gevoel van verantwoordelijkheid.

Door Rens Jonker (Loendersloot Groep) en Hans van Vliet (Gemeente Arnhem)

Rens Jonker, innovator bij Loendersloot Groep en Hans van Vliet, Bestuursadviseur Mobiliteit bij Gemeente Arnhem, staan bekend om hun ‘out of the box’ denken en nodigen collega verkeerskundigen uit om samen verder vooruit te kijken dan de tijdsduur van een project, want wat we bouwen voor NU is misschien over een paar jaar al weer achterhaald.

Hans: Neem bijvoorbeeld de zelfrijdende auto. Die is nu nog niet toegestaan, maar komt er wel aan. Wat doen we met al onze plateaus en obstakels op onze wegen als de computer straks de snelheid van de auto reguleert? We moeten nu al nadenken hoe we daar mee om gaan.

Rens: Omdat we nu niet kunnen voorzien wat de ontwikkelingen van de toekomst zijn zou je moeten werken met nieuwe weginrichtingen die flexibel kunnen worden aangepast aan de eisen van straks, zonder dat daarvoor de hele straat weer op de schop moet.

Hans: Parkeerplaatsen die volgens de richtlijnen nu nog nodig zijn kun je bijvoorbeeld zo inrichten dat ze op een later moment kunnen worden ingezet als keerlussen of in- en uitstap plekken voor deelmobiliteit of als halte voor de gedeelde zelfrijdende auto.

Rens: Opdrachten komen voort uit een bepaald politiek gedreven toekomstbeeld van opdrachtgevers. De verkeerskundige moet echter altijd vanuit een onafhankelijke positie kunnen adviseren. Het is zaak dat de verkeerskundige meer dan ooit de onbekende toekomst en allerlei niet-verkeerskundige belangen meeweegt en de politiek, bewoners en projectontwikkelaars overtuigt van het belang daarvan.

Ruimte voor discussie

Hans en Rens zullen in de sessie aan de hand van enkele sprekende voorbeelden aangeven hoe richtlijnen van nu mogelijk het zicht beperken en hoe je creatief toch de onbekende toekomst mee kan nemen in de totstandkoming van beleid. Hierbij is er alle ruimte voor de aanwezigen om hun ideeën te delen en samen gericht na te denken over een verkeerskunde die gericht is op de toekomst.

Sessie Loendersloot Groep vanaf 14.45 uur.

Loendersloot Groep is partner van het Nationaal Verkeerskunde Congres, eindelijk weer fysiek vanaf de Jaarbeurs Mediaplaza in Utrecht. De sessie begint om 14.45 uur. De aanwezigen worden in de loop van de sessie actief uitgenodigd voor een discussie. Werkgelukmakelaar Vivienne van der Veen zal de opgedane inzichten optekenen en na afloop waar gewenst met de deelnemers delen.

Aanmelden en meer informatie

Kom ook naar het Nationaal verkeerskundecongres op 4 november (précongres op 3 november).
Meer weten of aanmelden? Klik hier!

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.