Shell gaat biobrandstof produceren in Pernis

vrijdag 17 september 2021

Vanaf 2024 gaat Shell in Pernis biobrandstof produceren, zowel vliegtuigbrandstof als hernieuwbare diesel. De brandstof is afkomstig uit frituurvet en plantenresten. De fabriek kan 820.000 ton brandstof produceren per jaar en moet jaarlijks 2,8 miljoen ton CO2-uitstoot besparen. De CO2 die tijdens het productieproces vrijkomt zal worden afgevangen en opgeslagen in een leeg gasveld, onder de Noordzee. 

“De aankondiging van vandaag vormt een belangrijk onderdeel van de transformatie van een van onze grootste raffinaderijen tot een energie- en chemiepark”, zegt Huibert Vigeveno, Downstream Director bij Shell. “Een energie- en chemiepark dat klanten voorziet van de koolstofarme producten die ze nodig hebben.”

Shell streeft ernaar om de productie van traditionele fossiele brandstoffen met 55 procent te reduceren en zet in op biobrandstoffen. Hiervoor transformeer Shell haar 14 raffinaderijen tot vijf 'energie- en chemieparken'.  De Rotterdamse biobrandstoffenfabriek gaat naar verwachting in 2024 in productie. Met behulp door Shell ontwikkelde technologie produceert de installatie koolstofarme brandstoffen uit afval zoals gebruikt frituurvet, dierlijk vet en andere industriële en agrarische restproducten.

De afvaloliën en -vetten worden aangevuld met gecertificeerde duurzame plantaardige oliën als raapzaadolie, totdat er meer duurzame grondstoffen op grote schaal beschikbaar zijn. Duurzame vliegtuigbrandstof (Sustainable Aviation Fuel, SAF) kan tot meer dan de helft van de capaciteit van 820.000 ton per jaar uitmaken. De rest is hernieuwbare diesel. 

Marjan van Loon, President-Directeur van Shell Nederland: “Shell is op weg naar een koolstofarme toekomst. Deze investering is een belangrijk stap omdat we Shell Pernis transformeren van een traditionele raffinaderij naar een duurzaam energiepark: het Shell Energie- en Chemiepark Rotterdam. Hiermee blijft het concurrentievermogen van het complex weer vele jaren in stand. Het gaat om een investering van honderden miljoenen dollar per jaar gedurende de bouw en het project creëert honderden banen.” 

Foto: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.