Shell moet CO2-uitstoot met 45 procent verminderen

woensdag 26 mei 2021

De rechtbank in Den Haag heeft in het voordeel van onder andere Milieudefensie geoordeeld dat Shell meer moet doen om de CO2-uitstoot op korte termijn terug te dringen. "Shell moet het zijne doen om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van gevaarlijke klimaatverandering", aldus de rechter. "Het oliebedrijf is verplicht via zijn concernbeleid om eind 2030 de CO2-uitstoot van de Shell-groep en afnemers streng terug te brengen met netto 45 procent ten opzichte van het niveau van 2019." De rechtszaak was aangespannen door Milieudefensie. Greenpeace, Jongeren Milieu Actief, de Waddenvereniging en 17.000 burgers sloten zich bij de zaak aan.

Het is de eerste keer dat een dergelijk vonnis werd uitgesproken. De nadelige effecten van de uitspraak voor het bedrijf Shell wegen niet op tegen de milieuschade die ontstaat door de uitstoot van broeikasgassen, stelt de rechtbank. De uitspraak kan "verstrekkende gevolgen kan hebben bijvoorbeeld voor de groei van Shell en voor investeringen in fossiele brandstoffen die het nu mogelijk zal moeten nalaten’. Het tegengaan van gevaarlijke klimaatverandering rechtvaardigt echter dat soort offers."

Donald Pols, directeur van Milieudefensie, in een reactie: "Dit is echt geweldig nieuws en een gigantische overwinning voor de aarde onze kinderen en voor ons allemaal. De rechter laat er geen twijfel over bestaan: Shell veroorzaakt gevaarlijke klimaatverandering en moet daar nu snel mee stoppen.”  

Onderscheid

In het vonnis maakt de rechter onderscheid tussen de uitstoot die Shell zelf veroorzaakt en de uitstoot uit het gebruik van de fossiele brandstoffen die het bedrijf verkoopt. Voor het bedrijf zelf geldt een verplichting om de uitstoot met 45 procent te reduceren in 2030; waar het uitstoot uit verkochte brandstof betreft gaat het om een zwaarwegende inspanningsverplichting. 

Roger Cox, advocaat van Milieudefensie: "Wereldwijd staan mensen in de startblokken om oliemaatschappijen in hun eigen land aan te klagen naar ons voorbeeld. En dat niet alleen. Oliemaatschappijen zullen veel terughoudender worden met investeringen in fossiele, vervuilende brandstoffen. Het klimaat heeft vandaag gewonnen.”

Shell kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

-

Foto: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.