Skater krijgt keuze tussen voet- en rijwielpad

dinsdag 30 oktober 2007
timer 3 min

Tussen wal en schip, zo kan de huidige plaats van skaters op de weg worden gekarakteriseerd. Volgens de wet voetganger, maar toch frequent op fietspad of rijbaan te vinden. Om meer duidelijkheid in de positie van de skater te brengen, bereidt het ministerie van VenW een wijziging voor van artikel 4 RVV 1990. Deze biedt de skater de keuze tussen voetpad en fietspad, met behoud van de voetgangerstatus.

Niet even bekend bij alle weggebruikers: een skater is een voetganger en geen bestuurder. In artikel 2 lid 2 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV 1990) worden ‘personen die zich verplaatsen met behulp van voorwerpen, niet zijnde voertuigen’ ingedeeld bij de voetgangers. Artikel 4 stelt vervolgens dat een voetganger gebruik dient te maken van het voetpad of het trottoir. Indien deze ontbreken, dan mogen voetgangers het (brom-)fietspad en de fietsstrook gebruiken. Zijn ook deze afwezig, dan mogen voetgangers de rijbaan gebruiken, maar nooit de snelwegen en provinciale wegen.
Wanneer skaters op het fietspad of rijbaan rijden, houden zij echter de status van voetganger. Ze hebben dan ook geen recht op voorrang als ze van rechts komen. Bovendien heeft een skater op de rijbaan van een voorrangsweg geen voorrang ten opzichte van het verkeer dat uit een zijstraat komt. Voor de skater gelden de voorrangsborden niet.
Bovenstaande situatie schept soms onduidelijkheid, en er zit nog een ander addertje onder het gras, want de skater is wel een héél snelle voetganger. Een snelheid van boven de 20 km/uur is zo bereikt; al gauw drie keer sneller dan de gemiddelde voetganger. Schrikken dus vaak voor de échte voetgangers. Dit snelheidsverschil staat ook haaks op de Duurzaam Veilig-uitgangspunten, die categorieën verkeersdeelnemers onderverdelen naar snelheid.
Bovendien zijn hobbelige trottoirtegels niet de meest ideale en veilige onderlaag voor een skater. Reden dat deze, ook als er een voetpad aanwezig is, dikwijls kiest voor het naastgelegen (brom)fietspad of de rijbaan. Volgens Greet Fikse van de Skatebond Nederland wordt het rijden op fietspad of rijbaan gedoogd. Haar zijn geen meldingen van bekeuringen bekend.
Waarom heeft de skater ondanks deze tegenstrijdigheid de voetgangerstatus gekregen? SWOV-woordvoerster Jolanda Maas, legt uit: ‘De status van voetganger is inderdaad niet helemaal wenselijk als je kijkt naar het verschil in snelheid.’ Maar de fietserstatus acht SWOV ook onwenselijk. ‘Gelijkstellen met fietsers zou zorgen voor grotere onveiligheid. Skaters kunnen namelijk moeilijk tot stilstand komen en hoeven geen verlichting te voeren. Als ze van rechts komen, zouden auto’s hen dan voorrang moeten verlenen, en het is zeer de vraag of dit zorgt voor grotere veiligheid.’
Een ander argument tegen een fietserstatus voor skaters is dat het de skater dan verboden zou zijn om gebruik te maken van trottoir of voetgangersgebied.

Gedragscode
De tegenstrijdigheid tussen de wettelijke positie van skaters en hun feitelijk verkeersgedrag vormde aanleiding voor het opstellen van een gedragscode. In 2002 kwam een Skateplatform, waarin een groot aantal verkeersveiligheids- en consumentenorganisaties is vertegenwoordigd, tot een Skatecode: Skate Slim, Legaal, Alert en Beleefd. De code moet zorgen voor duidelijke gedragsregels voor zowel de skaters als de overige weggebruikers. Het is evenwel een dringend advies en geen wettelijke regeling waaraan rechten kunnen worden ontleend.
Maar er komt meer duidelijkheid. Het ministerie van VenW werkt aan een wijziging van artikel 4 van het RVV1990, waarin de plaats op de weg van voetgangers is geregeld, aldus de woordvoerster verkeersveiligheid van het Ministerie. Door de wijziging, die over ongeveer een jaar wordt verwacht, zullen ‘personen die zich verplaatsen met behulp van voorwerpen, niet zijnde voertuigen’ mogen kiezen tussen voetpad, trottoir, rijwielpad en fietsstrook. De skater blijft daarbij behoren tot de voetgangers.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.