Slecht onderhouden verkeersborden verminderen verkeersveiligheid

woensdag 14 januari 2009
timer 1 min

Een onderzoek van TNO binnen de gemeente Utrecht leert dat 15% van de onvoldoende onderhouden verkeersborden mogelijk verkeersonveilige situaties oplevert. Woensdag 14 januari presenteert TNO de resultaten tijdens de vakbeurs InfraTech in Rotterdam.

TNO fotografeerde 100 situaties om de beheer- en onderhoudssituatie te kunnen onderzoeken. De foto’s zijn specifiek beoordeeld op de gevolgen voor de verkeersveiligheid. Conclusie: 15% van de onderzochte situaties leidde tot mogelijk onveilige en gevaarlijke verkeerssituaties. Zo waren op sommige plekken oversteekplaatsen voor kinderen slecht aangegeven en was het mogelijk om met de auto op een fietspad terecht te komen.
De oorzaak voor een slechte staat van verkeersborden heeft in veel gevallen te maken met knelpunten bij inventarisatie en onderhoud door wegbeheerders. Ook komt het voor dat er te weinig budget beschikbaar is voor het onderhoud.
Kennisplatform CROW en branche-organisatie VNVF bieden wegbeheerders meer informatie over beheer en onderhoud, de aansprakelijkheid van gemeenten en mogelijke oplossingen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.