Slimme mobiliteit is minder CO-2 uitstoot
maandag 28 oktober 2019
timer 2 min

Leaseauto’s vormen nog steeds een belangrijke mobiliteit voor de zakelijke wereld. Het aantal leaseauto’s is in 2019 gestegen met 13 procent. Van alle nieuw gekochte auto’s in 2018 was ruim de helft voor de zakelijke rijder. Leasemaatschappijen bieden dus een grote bijdrage voor de mobiliteit. Verwacht wordt dat die mobiliteitsinvulling flexibeler wordt dan het uitsluitend leasen van auto’s.

Mobiliteitsbudget
Werknemers die een vergoeding ontvangen voor de zakelijke kilometers willen deze bij voorkeur zelf invullen. Een budget voor het rijden van een auto die hij of zij zelf kan uitkiezen. Een keuze kunnen maken van een auto betekent of geld overhouden of bijbetalen. Het zelfde geldt voor het budget per kilometer. Is een werknemer goedkoper uit door bijvoorbeeld goedkoper te tanken dan levert dat meteen voordeel op. Ook is de verwachting dat werknemers energie zuinig gaan rijden. Voor de vergoeding van de woon-werkverkeer geldt eenzelfde systematiek. Een vaste vergoeding ongeacht de wijze van vervoer.

Zelf mobiliteit regelen
Het goed regelen van de mobiliteit is een belangrijke arbeidsvoorwaarde en heeft invloed op de medewerkerstevredenheid en productiviteit van medewerkers. Flexibele mobiliteit betekent dat de werknemer de wijze van vervoer bepaalt; leaseauto, fiets of het openbaar vervoer. Onderzoek de mogelijkheden om de werknemers een deel van de werkzaamheden thuis te laten doen en onderzoek alternatieve communicatiemiddelen zoals video call en online vergaderen.

Private lease
Een onderneming kan kiezen voor een kilometerkosten vergoeding waarbij de werknemer zelf de eigenaar van het vervoersmiddel is. De auto kan gefinancierd worden middels een private-lease. Dit is ook mogelijk voor een occasion van maximaal vijf jaar oud. Occasion lease is aantrekkelijk omdat de grootste afschrijving op de auto reeds heeft plaatsgevonden. Dit scheelt aanzienlijk in de maandelijkse kosten ten opzichte van een nieuwe auto.

Het voordeel is dat er geen fiscale bijtelling gehanteerd wordt en de werknemer is volledig vrij in de keuze van de auto. Private lease is niet alleen een lening, maar betreft ook een gelimiteerd aantal kilometers per jaar. Bepaalde risico’s zouden middels een verzekering kunnen worden gedekt bijvoorbeeld bij voortijdige contract verbreking.

Werknemers zullen kiezen voor de meest efficiënt wijze van vervoer. In dat perspectief levert de flexibele mobiliteit een bijdrage aan een meer duurzame samenleving. Doordacht mobiliteit betekent een reductie van de CO2-uitstoot.

Auteur

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden