Smalle fietsstroken misschien verleden tijd

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Fietsstroken van 1 meter 70 of niets. Weg met de variëteit aan smalle fietsstroken, fietssuggestiestroken en kantstroken die nu in de praktijk te zien is. Dat voorstel doet CROW-Fietsberaad in een discussienota over fiets- en kantstroken.  

Weggebruikers zien geen verschil tussen de verschillende soorten stroken. Daardoor voelen sommige fietsers zich verplicht op strookjes van 50 centimeter breed te rijden. In het voorstel dat het Fietsberaad maakte met adviesbureau Ligtermoet & Partners, gaan alle stroken met een breedte tussen de 0,25 meter en 1,7 meter in de ban. Op gebiedsontsluitingswegen (50 kilometer-wegen) krijgen fietsers een duidelijk domein met een fietsstrook van liefst 2 tot 2,50 meter breed (minimaal 1,70), gescheiden van de rijbaan door een strook van 50 centimeter. Voor zogenaamde ‘grijze wegen’ en de bredere erftoegangswegen stelt het Fietsberaad een profiel voor met een fietsstrook van 1,70 en een rijstrook voor een óf twee personenauto’s (minimaal 4,50 meter voor twee, maximaal 3,80 voor één). Op wegen smaller dan 5,80 meter is er geen ruimte voor fietsstroken. Dit betekent een gemengd profiel of een fietsstraat.

Anders denken
‘Het is een omslag in het denken’, zegt Govert de With van Ligtermoet & Partners. ‘Het uitgangspunt is simpelweg: een fietsstrook is een strook om op te fietsen. Dan moet hij ook breed genoeg zijn om naast elkaar te fietsen: dus minimaal 1,70 meter. Passen er geen fietsstroken, dan moet je het verkeer mengen.’ Paul Gilissen van de gemeente Amstelveen vindt het een 'helder voorstel'. Het profiel zoals voorgesteld voor erftoegangswegen kent hij enigszins. 'De Noorddammerlaan hebben we twee jaar geleden gereconstrueerd, met fietsstroken van 1,50 en een rijloper van 2,50 meter. Dat lijkt er op, al zijn de fietsstroken dus nog wel 20 centimeter te smal. Automobilisten rijden regelmatig op de fietsstrook, maar dat is geen bezwaar. Het functioneert goed.’

De minimum breedte van 1,70 meter vindt Arnold Bongers van de gemeente ’s-Hertogenbosch ‘helemaal terecht’. ‘Maar wat doe je met straten waar dat niet haalbaar is. Moet je dan simpelweg gemengd profiel neerleggen? Dan krijg je weer heel veel grijze wegen. Ook voor wegen buiten de bebouwde kom heb ik mijn bedenkingen. We hebben in het buitengebied tal van wegen van 5,50 meter, daar liggen soms stroken van 1,20. Beter dan helemaal niks vind ik.’ Cor van der Klaauw van de provincie Groningen sluit zich daar bij aan. ‘Op het platteland heb je veel wegen van een meter of zes. Om daar helemaal niks te doen vind ik te kort door de bocht. Voor sommige wegen zou ik toch aan smallere fietsstroken denken. Dan maar even achter elkaar fietsen. Maar ik vind het wel goed dat we de discussie voeren.’ CROW-Fietsberaad wil video-observatieonderzoek doen om verschillende varianten verder te onderzoeken.

 
Auteur: Joske van Lith

Fietsstroken van 90 cm breed

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Bredere fietsstroken kan ook het schrappen van fietsstroken versterken met de modieuze fietsstraat als gevolg, zeker nu de norm voor max aantal auto's in de fietsstraat sterk is opgerekt naar zo'n 4.000 per etmaal.
Jammer voor de kwetsbare fietser, die zal een andere route moeten zoeken, gunstig voor autoparkeren, die krijgt in de fietsstraat meer ruimte.

Is hier al een CROW - richtlijn voor?

Ik zie nog steeds smalle fietsstroken en te smalle rijbanen op GOW's , die problemen kunnen geven bij het passeren van fietsers. Juist het niet goed inschatten van de smalte kan verradelijk werken voor fietsers. Jeugd denkt dat zij, zoals in het RVV staat, met zijn tweeén mag rijden en zien het gevaar niet van een versmalling, evenals de (beroeps)chauffeurs die nergens aan kunnen herkennen welke breedte de fietsstrook (vaak suggestiestrook) heeft en dus verkeerde aannemens doen. Hierdoor lopen fietsers gevaar dat zij worden aangereden.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.