Smart mobility voor leefbare en duurzame steden
woensdag 2 oktober 2019
timer 3 min

Veel overheden zetten vol in op smart mobility om onze drukke steden en regio’s bereikbaar te houden en zetten daarvoor technologie in voor een efficiënter mobiliteitssysteem. Maar technologie heeft ons nog meer te bieden. Slimme technologieën zouden tegelijkertijd in dienst kunnen staan van de samenleving en bijdragen aan een prettiger leefomgeving en duurzaam mobiliteitssysteem. Dit bewijzen twee cases in de studie naar ‘smart mobility on a local scale: addressing quality of life’.

Keuzes en denkbeelden over de inzet van smart mobility en waartoe het zou moeten dienen, ontstaan vanuit een bepaald perspectief van  beleidsmakers. In de smartcitygedachte, waaruit het concept smart mobility is voortgekomen, is een ‘technology-centric’ perspectief altijd dominant geweest. Grote techbedrijven spelen hierin vaak een grote, zo niet leidende, rol en technologie en innovatie staan centraal, gericht op optimalisatie van efficiëntie. Dit leidt ertoe dat er in visies op smart cities vaak weinig aandacht is voor het milieu en de leefomgeving

Een breder perspectief
Gaandeweg ontstond het inzicht dat technologie geen leidende, maar meer een faciliterende rol zou moeten spelen, om zo (ook) het gedrag van gebruikers te kunnen optimaliseren. Vanuit dit ‘consumer-centric’ perspectief is de menselijke component dus al meer aanwezig, maar nog steeds gericht op efficiëntie. We moeten nog een stap verder naar een breder, integraal perspectief op smart mobility: het ‘citizen-centric’ perspectief. In dit perspectief is menselijk kapitaal belangrijk, worden mensen niet als consument maar als burger gezien, en zijn innovatie en ICT niet het doel maar een middel. Slimme technologieën staan in dienst van de samenleving en dragen bij aan een prettiger leefomgeving en duurzaam mobiliteitssysteem. Twee voorbeelden laten zien hoe Eindhoven en Utrecht dit in de praktijk hebben gebracht.  

Casus 1: Strijp-S in Eindhoven
Voor de herontwikkeling van Strijp-S, het voormalige Philips-terrein in Eindhoven, is de organisatie Mobility-S opgericht. Het is onderdeel van een publiek-private samenwerking (PPS) tussen de gemeente en een ontwikkelaar, en heeft de verantwoordelijkheid gekregen over de mobiliteit in en bereikbaarheid van het gebied. Een van de doelstellingen is om het autobezit en -gebruik in het gebied zo laag mogelijk te houden. Met slimme software worden bezoekers naar een beschikbare parkeerplaats verwezen. Hiervoor zijn verschillende systemen gekoppeld en worden parkeerplaatsen waar mogelijk gedeeld, opdat deze zo efficiënt mogelijk worden benut. Daarnaast is er ruimte gereserveerd voor meerdere auto- en fietsdeelsystemen. Ook werkt Mobility-S met lokale bedrijven aan het faciliteren van deelmobiliteit. Niet alleen smart mobility dus, maar ook slim samenwerken en met behulp van slimme technologieën inzetten op minder autogebruik en parkeerplaatsen. Zo  ontstaat een gezonde, prettige leefomgeving met meer groen.    

Casus 2: Lombok in Utrecht
In de Utrechtse wijk Lombok is vanuit bewoners het initiatief Smart Solar Charging ontstaan dat inmiddels is uitgegroeid tot meerdere regionale pilotlocaties. Het idee is dat elektrische deelauto’s in de buurt kunnen worden opgeladen met zonne-energie afkomstig van de eigen huizen. Met behulp van het Utrecht Sustainability Institute (USI) en de gemeente Utrecht heeft het project nationale en Europese subsidies gekregen om te kunnen opschalen naar meerdere pilotlocaties. Op een participerende manier faciliteert de gemeente deze smart mobility ontwikkelingen die bijdragen aan haar bredere beleidsdoelstellingen, op het gebied van duurzame mobiliteit en Healthy Urban Living.

Smart mobility voor leefbare stedenBovengenoemde casussen laten zien dat het logische keuzes zijn om de  koppeling te maken tussen de mogelijkheden van smart mobility en beleidsdoelstellingen voor een duurzame, leefbare stad of regio.

Meer lezen? De hele whitepaper is hier te raadplegen.

 
Auteur: Stijn Altena, Sweco

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden