Sms-buskaartje slaat aan in Vlaanderen

maandag 9 juni 2008
timer 3 min

De bus moet snel dóór en dankzij voorverkoop van kaartjes via de mobiele telefoon draait de chauffeur des te sneller weer de weg op. Kortere halteringstijden en stiptere dienstuitvoering zijn de grootste voordelen van kaartverkoop via sms bij de Vlaamse vervoermaatschappij De Lijn.

Sinds de introductie vorig jaar september werden in de pionierssteden Antwerpen en Gent zo'n 150.000 sms-kaartjes verkocht. Per instappende passagier wordt naar schatting 10 à 15 seconden tijdwinst geboekt in vergelijking met handmatige verkoop door de chauffeur.
Het sms-kaartje is vooral interessant voor klanten die zo nu en dan van de bus gebruik maken. De animo voor het kaartje is vooral groot onder jongeren en kinderloze gezinnen.
'Wij streven ernaar om de verkoop van buskaartjes bij de bestuurder maximaal af te bouwen', licht Filip Brutsaert van De Lijn toe. Twee jaar geleden werd daarom al besloten een uitgebreid voorverkoop-netwerk op te bouwen. Sinds maart 2006 kan men nu bij onder andere stations, kiosks en supermarkten terecht voor een vervoersbiljet.
Inmiddels wordt nog slechts één op de drie kaartjes in de bus gekocht. Maar Brutsaert rekent erop dat dit percentage nog een stuk kan dalen als mogelijk later dit jaar besloten wordt om het sms-ticket in heel Vlaanderen in te voeren.
Voor Antwerpen en Gent geldt tot dusver een simpel GSM-recept: de klant toetst de mededeling DLA of DLG in en zendt zijn sms’je naar nummer 4884. Per omgaande ontvangt hij een bevestiging op het display; die bevestiging toont hij bij het instappen aan de chauffeur. Het sms-kaartje blijft zestig minuten geldig. Registratie vooraf is niet nodig. Valt het mobieltje tussen­tijds uit, dan dient de klant zijn mobiele nummer aan de chauffeur op te geven.
Alles bij elkaar kost 'sms-ticketing' de klant 1,35 euro. Dat is 25 cent minder dan bij kaartverkoop door de chauffeur. Het bedrag wordt afgeboekt van het beltegoed of het wordt via de rekening van de GSM-operator betaald. Een enquête onder 602 gebruikers wees uit dat 86 procent van de klanten tevreden is met de nieuwe service. De Lijn heeft voor de innovatieve vorm van kaartverkoop onder andere uit Hongarije belangstelling geoogst.
Nederland kijkt voor sms-toepassingen in de kaartverkoop nog even de kat uit de boom. Connexxion, marktleider in het regionale personenvervoer, laat bij monde van woordvoerder Herman Opmeer weten dat op dit vlak geen voorbereidingen worden getroffen. ‘Op termijn komen er waarschijnlijk wel mogelijkheden om met de OV-chipkaart en je telefoon te reizen. Maar in eerste instantie richten wij ons nu op een goed werkende OV-chipkaart. Pas daarna breiden we de mogelijkheden uit.'

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.