‘Snelgroeiende stad kan niet zonder voetgangersbeleid’
maandag 29 juli 2019
timer 3 min

Wereldwijde aandacht voor voetgangers draagt bij aan onder meer de verduurzaming, gezondheid en toegankelijkheid van onze steden. Dat laat ook het programma van Walk21 Rotterdam zien.

De organisatie maakte op 29 juli het programma en alle sprekers bekend. Eén van de hen is Lucy Saunders, directeur van Healthy Streets. Zij laat zien hoe je met doordacht voetgangersbeleid de gezondheid van inwoners kunt verbeteren. Ook de Erasmus Universiteit Rotterdam levert een bijdrage aan het congres.

Onderzoeker Giuliano Mingardo licht toe waarom lopen ook goed is voor de economie, en in het bijzonder die van Rotterdam. Tijdens Walk21 komen niet alleen succesverhalen aan bod, maar is er juist ook aandacht voor de uitdagingen. Het volledige programma staat op www.walk21rotterdam.nl.

Wandelen stimuleren
De groei van Rotterdam veroorzaakt een toenemende druk op de openbare ruimte. “Bedenk hoeveel ruimte er nu wordt ingenomen door parkeerplaatsen”, zegt wethouder Judith Bokhove (Mobiliteit, jeugd en taal). “Door bijvoorbeeld meer in te zetten op deelauto’s kan je veel van die ruimte terugwinnen. Die kan je gebruiken voor groenvoorzieningen of bredere stoepen. Het stimuleren van wandelen draagt bij aan zóveel doelstellingen: de stad bereikbaar houden, maar bijvoorbeeld ook het realiseren van de klimaatdoelen en het verbeteren van de luchtkwaliteit.”

Rotterdam organiseert Walk21 om te zien wat andere steden doen om lopen aantrekkelijk te maken. Rotterdam heeft genoeg voorbeelden om het voetgangersbeleid te delen. Zoals de voorkant van het Centraal Station en binnenkort de vernieuwde Coolsingel; brede boulevards bieden daar ruimte aan verkeer met verschillende snelheden. Omdat steden wereldwijd met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben, is het belangrijk om van elkaar te leren, aldus Bokhove.

Aandacht voor gedragsverandering
Tijdens het congres gaat veel aandacht uit naar gedragsverandering. Volgens Bokhove is dit een van de belangrijkste thema’s voor de komende jaren. “Lopen is de verbindende schakel tussen de fiets of het openbaar vervoer en je eindbestemming. We willen mensen verleiden om de auto te laten staan door het laatste stukje lopen snel, makkelijk en veilig te maken. De auto wordt vaak nog als statussymbool beschouwd, terwijl het in deze tijden veel logischer is om een gezonde leefstijl als statussymbool te zien.”

Nationale loopagenda
Tijdens de congresweek staat heel Rotterdam in het teken van lopen. En ook nationaal wordt er aandacht besteed aan het onderwerp. Op woensdag 9 oktober wordt de Nationale loopagenda ‘Ruimte voor lopen’ ondertekend: een initiatief van een aantal provincies en gemeenten, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en diverse belangen- en onderwijsorganisaties, bekijk alvast meer op de site.

Naast alle Engelstalige activiteiten is op 8 en 9 oktober ook een Nederlandse programmalijn met de onderwerpen: kinderen, gedrag, de stad, data, drukte, route/ontwerp. Bekijk het programma en registreer.

Over Walk21
Walk21 is een internationale stichting die zich richt op het waarborgen en versterken van een voetgangersvriendelijke leefomgeving in steden. Tijdens het congres komen politici, stedenbouwkundigen, bestuurders en academici van over de hele wereld bijeen om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. De afgelopen jaren werd Walk21 georganiseerd in onder meer New York, Calgary, Melbourne en Bogota.

Geïnteresseerden kunnen vóór 1 augustus nog tickets met korting aanschaffen.

Meer info: www.walk21rotterdam.nl

Auteur

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden