Snelheidsmonitor voor veilig bestelverkeer beschikbaar

donderdag 14 december 2006
timer 2 min

Deze maand gaan de eerste van in totaal 100 bestelauto’s rondrijden die zijn uitgerust met een zogenoemde snelheidsmonitor, een nieuwe vorm van snelheidsbeperking. Met deze proef wil het ministerie van Verkeer en Waterstaat de marktintroductie van intelligente snelheidsaanpassingen in het wegverkeer een handje helpen. Door aan te tonen dat er naast veiligheidswinst ook positieve bedrijfseconomische effecten te behalen zijn, zou het bedrijfsleven kunnen worden overtuigd van de meerwaarde van deze systemen.

‘Berekend en bekend is dat ISA-toepassingen voor bestelverkeer naar schatting zo’n 30 verkeersdoden per jaar kunnen schelen’, zegt Maarten Ederveen, voor het DG Transport en Luchtvaart projectleider van de proef ‘Veilig Bestelverkeer’. Doel van het invoeren van de snelheidsmonitor is verkeersveiligheid. Deze proef is vooral gericht op het aantonen van de effecten voor ondernemers, zoals minder boetes, brandstofverbruik, onderhoudskosten, schades, stilstand en niet in de laatste plaats een beter imago.
Om dit te bereiken is het ministerie op zoek gegaan naar deelnemende bedrijven die gedurende een bepaalde periode (een deel van) hun wagenpark willen voorzien van een intelligent snelheidsmonitoringskastje. ‘De animo daarvoor was groot’, zegt Ederveen. Moeilijker bleek het om meerdere leveranciers van ‘kastjes’ te vinden. ‘Helaas’, zegt Ederveen, ‘want we wilden juist graag een brede marktintroductie van deze kastjes bewerkstelligen.’ Uiteindelijk is de proef van start gegaan met één type intelligent kastje dat voor de duur van driekwart jaar door het ministerie wordt geleased. Een aantal partijen werkt hiervoor samen (ARS, YETI, T-Mobile en Ziptuning). De snelheidsmonitor bestaat uit een harde (statische) motorbegrenzer op 120 km/uur in combinatie met een PDA die via een piepje aangeeft dat de geldende snelheid wordt overtreden, vergelijkbaar met het eerder succesvol geteste ‘SpeedAlert’. Als extra registreert dit systeem het rijgedrag waardoor de werkgever inzicht krijgt in het rijgedrag van de chauffeurs. Voor de harde begrenzer op 120 km/uur is gekozen omdat een dynamische harde (ISA)-begrenzer in de auto op dit moment nog te onbetrouwbaar is. Dat ligt, zo legt Ederveen uit, zowel aan de digitale kaart van Nederland die nog niet volledig betrouwbaar is en aan de nog te onnauwkeurige GPS-verbindingen. Ederveen noemt het nog denkbare risico dat een met ISA-begrensde motor op een stroomweg plotseling wordt begrensd tot 60 km/uur doordat het GPS-signaal een naastliggende 60-km weg als maat neemt. Medio 2007 zullen de eerste resultaten van de proef bekend zijn.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.