Snelle aanleg A27-brug bij Gorinchem via PPS en beprijzing

vrijdag 10 juni 2005
timer 2 min

Zes jaar eerder, al in 2009 in plaats van na 2015, kan het verkeersknelpunt op de A27 bij Gorinchem worden opgelost door een nieuwe brug over de rivier de Merwede. Deze verrijst dan wel via publiek-private samenwerking én een vorm van beprijzing. Dit snelle traject loopt vooruit op het reeds in gang gezette ‘klassieke’ MIT-traject. De gemeenten en het bedrijfsleven aan beide oevers, verenigd in de Stichting A-27-Merwedebrug, hebben hiertoe het voortouw genomen.

Hoe de PPS-brug er in 2009 uitziet, is nu nog niet bekend, zegt woordvoerder Robert de Bruin van de stichting, ‘maar uit diverse voorstudies komen twee varianten naar voren’. De eerste is een dubbeldeks brug naast de huidige brug over een lengte van acht á negen kilometer, de tweede is een zogenaamde ‘hogeweg’ met een aparte, doorgaande middenstrook voor het autoverkeer over een langer traject, bijvoorbeeld tussen Breda en Utrecht.
De noodzaak tot versnelde aanleg noemt de stichting duidelijk. Alleen al de economische schade door files is in 2004 opgelopen tot bijna 50 miljoen euro. Daarnaast vormt de huidige brug een bottleneck voor de rivier de Merwede. Een nieuwe, versneld aangelegde brug levert daardoor een win-win situatie op voor zowel de doorstroming op de A 27 als op de rivier, aldus de stichting. Om haar plannen te verwezenlijken presenteerde de stichting op 8 juni een vijf stappenplan tot 2009. Eerste stap is om nog dit jaar een bestuurlijke overeenkomst te sluiten met de betrokken overheden: het ministerie, Rijkswaterstaat, de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland en de oevergemeenten Gorinchem en Werkendam. De stichting heeft goede hoop op een positieve respons omdat de A27 reeds is genoemd als een van de projecten die onder leiding van premier Balkenende in aanmerking komen voor een andere manier van ontwikkeling. Dat wil zeggen dat het bedrijfsleven op een innovatieve manier, vanaf het ontwerp, de bouw, de financiering tot en met het beheer bij een project wordt betrokken. Daarnaast past het project volgens de stichting in de eerste fase, zoals genoemd in het recente advies van de commissie Nouwen, waarin een aantal knelpunten via ‘lokale’ beprijzing (versneld) moet worden opgelost.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.