Snorfietsers in Amsterdam vanaf april 2019 met helm de rijbaan op

woensdag 19 december 2018
timer 2 min
Snorfietsers in Amsterdam moeten vanaf 8 april 2019 met helm op de rijbaan rijden. De nieuwe regel geldt voor het gebied binnen de ring A10,  met enkele uitzonderingen. Snorfietsers en andere weggebruikers worden de komende maanden geïnformeerd over de nieuwe verkeerssituatie.

“De belangrijkste doorstromingswegen voor auto en openbaar vervoer zijn uitgezonderd. De gemeente wil eerst onderzoeken wat het effect van de maatregel is op het overige  verkeer”, zegt een woordvoerder van de gemeente op de vraag waarom gekozen is voor een aantal uitzonderingen. Buiten de ring A10 verandert er niets. Daar blijven snorfietsers op het fietspad, een helm is daar niet verplicht.

Gevaarlijke situaties
Het aantal gebruikers van het fietspad blijft stijgen in de hoofdstad. Dat levert gevaarlijke situaties op, voor fietsers en snorfietsers, zo zegt de gemeente. Om de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van de stad te vergroten, moeten  snorfietsers nu met helm op naar de rijbaan. Amsterdam is de eerste gemeente die gebruik maakt van de nieuwe bevoegdheid van gemeenten om dit te doen.   

Voorlichting
Alle snorfietsers van Amsterdam en gemeenten in de vervoerregio krijgen een brief met folder op de deurmat. Ook komen er advertenties in verschillende lokale media. “In het voorjaar volgt een voorlichtingscampagne voor snorfietsers en andere weggebruikers en een voorlichtingscampagne op scholen”, aldus de gemeente. Om te zorgen voor een soepele overgang voor alle weggebruikers, worden duidelijke verkeersborden geplaatst en komen er tijdelijke wegmarkeringen. Zo weten snorfietsers waar ze de rijbaan op moeten. 

Verkeersregelaars
De eerste twee maanden na invoering worden verkeersregelaars ingezet om snorfietsers op weg te helpen. Direct na invoering start de gemeente een uitgebreid monitoring- en evaluatieonderzoek. Er wordt onder andere gekeken naar de drukte, snelheid, hinder, reacties van overig verkeer, de veiligheid van snorfietsers en de interactie tussen de verkeersdeelnemers. Voor het rijden zonder helm of rijden op fietspaden waar dat niet is toegestaan, geldt uiteindelijk een boete van 95 euro.

Brandbrief
Eerder deze maand ondertekenden zo’n 130 artsen een brandbrief. De artsen stellen dat fietsers, voetgangers, ouders, hulpverleners constateren dat de snorfiets in praktijk vaak een bromfiets is, door gewicht, volume en soms ook de snelheid na opvoeren. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor een landelijke invoering van een helmplicht voor snorfietsers.


Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden